1930 yılı Mart ayında Alpullu istasyonu 80 evlik bir köy haline geliyor ve Kırklareli vilayetince burası Şeker Köyü olarak isimlendiriliyor (Milliyet, 25.3.1930). Arkasından da muhtar atanıyor. İlk muhtar fabrikanın İdare Amiri Recep Bey... Almanca bildiği anlaşılıyor (Seçkin, 2019, s.96).
Atatürk dokuz ay sonra 20 Aralık 1930'da Alpullu'ya geldiği zaman gözüne bir yerlerde bulunan "Şeker Köyü" tabelası ilişiyor ve soruyor: "Buranın adını niçin değiştirdiniz?" "Şeker fabrikası sebebiyle" diye cevaplıyorlar. Atatürk bunun üzerine "İstasyonun adını değiştirmeyin, bırakınız aynen kalsın" diyor. Böylece çok eskiden beri "Alpullu İstasyonu" olarak bilinen mıntıka "Alpullu Köyü" olarak tescil edilmiş oluyor.
Alpullu dokuz ay süreyle Şeker Köy olarak biliniyor.
---
Şehirlere şeker fabrikası yapılınca civarındaki kimi köylere Şeker-Köy adı veriliyor. Akşehir Ilgın'da bu adla bir köyün olması, Birecik Şekerköy'ü, Kastamonu'da Şekerköy'ün bulunması gibi... Fakat yerleşimlere Şekerköy adının verilmesi çok daha eski bir gelenek. Halep'ten Adana'ya kadar ve Türki cumhuriyetlerde Şekerköy adlı yerleşim yerlerine rastlıyoruz. Şeker fabrikaları açılınca küçük yerleşimlere bu tür isimler çok daha kolay veriliyor.
---
--
Şeker Köy