Alpullu' Belediyesi 2003 yılından itibaren "Şeker Festivali" adıyla müzik ve eğlence etkinlikleri düzenlemeye başlamış. Resmi adı çok daha uzun... Ama halk kısa adı tercih ediyor. Bu tür uzun etkinlik isimleri akılda kalmıyor. Bir etkinlik düzenleyecekseniz adı iki kelimeyi geçmemeli... Her şey iki kelimenin içinde gömülü olmalı... "Alpullu Şeker Kültür ve Müzik Festivali" kelimelerini yan yana getirerek "meramımı" anlatamam... Ne kadar kısa, o kadar iyi... Bu bir festival... Yani eğlence veya eğlenme günleri... "Şeker" Alpullu'nun simgesi olduğu için etkinliğe "Şeker Festivali" demişiz. Yoksa "şeker" falan dağıtıyor değiliz...
Bu yıl, yani 2018'de 13'cüsü düzenlenmiş... Müzik, konser, dans ve folklor oyunları ağırlıklı...Bazen tiyatro oynanıyor... Alpullu Belediye Başkanlığı bu etkinliği Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla organize ediyor. Etkinliğin başlatıcısı Ahmet Durgun... On yıl boyunca etkinliği başarıyla düzenlemeye devam etmiş. 2018 yılında 15'incisi düzenlenmesi gerekirken arada iki yıl düzenlenmeyince on üçte kalmış.
Festival, Belediye Başkanı tarafından Barış Parkı’ndaki Atatürk Anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlanıyor, folklor Ekibi’nin gösterilerinden sonra davetlilerin standtları gezmeleri ile devam ediliyormuş.
Açılışa Babaeski kaymakamı, Garnizon Komutanı, Babaeski ve yakın ilçelerin Belediye Başkanları, ortak AB Projesi yapılan Bulgaristan'dan belediye başkanları ve siyasi partilerin temsilcileri katılırlar, etkinlik süresi içinde açılan standları gezerlermiş. Davetlilerin stant gezisi sonunda Alpullu Belediye Başkanı kendilerine Havuzlu Bahçede bir kokteyl verirmiş.
Şeker Festivali değişik nitelikte sergiler, küçük esnafın satış stantları, futbol turnuvası, folklor gösterileri ve yerel sanatçıların müzik icrasıyla gerçekleştirilen iki gün süreli bir eğlence etkinliği...
Şeker Festivalinin yapıldığı tarihlerde İstanbul'da olduğum için bu etkinliklere katılmak hiç nasip olmadı. Katılıp en azından bir gözlem yapmak isterdim.
---
Şeker festivali bir tür "madalyon"... Bu madalyonun iki yüzü var. Ters tarafına bakarsak Alpullu'ya para kazandıran değil, para götüren bir etkinlik... Erdoğan ağabey öyle söylüyor: Babaeskililer Alpullu'ya geliyor, paramızı alıp götürüyorlar... Bizim esnafımızdan çok çevre şehirlerin insanları para kazanıyorlar.
----
Erdoğan beyin anlattıklarıyla devam edelim: "1990 veya 1991 yılıydı. Dört Roman vatandaşımız geldi. Bana 'sizin Alpullu vatandaşlarının suratlarını asık gördük' dediler. 'İzin verirsen burada Şeker Festivali yapmak istiyoruz. Salıncaklar gelecek, güzel, namuslu kızlar olacak. Halkacılık yapacağız. (Sigara paketlerine halka atmak ve eğer geçirilebilirse sigara paketi o kişinin oluyor). Alpullu neşeye gark olacak" diye konuştular. Sonra, önüme gazeteye sarılmış bir miktar para koydular. Masamın altında her zaman bir keser sapı bulundururdum. Hemen keser sapını kavradım. 'Kalkın ayağa' dedim. Kollarına doğru vurmaya başladım. Daha önceden biliyordum. Adamların koluna vurursanız mahkemeden önemli bir ceza almıyordunuz. En çok adamın kolunu kırar az bir cezayla kurtulurdunuz. Adamlar kaçışmaya başladılar. Parayı arkalarından fırlatıp attım. Personele kovun bunları, buraya sokmayın diye bağırdım. Çevrede bir takım insanlar Şeker Festivalini "avantalı iş" olarak görürler. Bunlara hiç pirim vermedim... Belediye başkanlarımız bu gibi konularda dikkatli olmalıdırlar. Adam avanta vermiştir veya vermemiştir, sağda-solda 'avanta verdim' diye konuşur. Kanıtlayamazsınız... Eğer sağlam durur, sağlam yürürseniz insanlar onun ne söylediğine değil sizin tavrınıza bakarlar.
---
---
Şeker Festivali