Ahmet Yolaç (Alpullu'daki müdürlük dönemi: 1934 - 1935)
Özgeçmişi hakkında doyurucu bilgi bulunamadı. Bilgi bulunması veya gelmesi halinde yayımlanacaktır.
1897 doğumlu, Almanya'da İngenieurschule Mittweida isimli mühendislik okulundan mezun olmuş. Kaynaklarda "maden mühendisi" olduğu belirtiliyor. Asker kökenli bir kişi... Önce Harp okulunu bitirmiş. Harbiye'yi bitirdikten sonra Almanya'ya gitmiş. Ailesi, akrabaları kimdir bilmiyoruz. Doğum yeri hakkında fazla bilgi yok. Fabrika panolarında Alpullu'ya gelişi için 1934 yılı veriliyor, fakat ölümünde yayımlanan gazetelerde 1933 denmiş. Subay, maden mühendisi ve fabrika müdürü...
TV spikeri ve sanatçısı Erkan Yolaç ile bir akrabalığı var mıydı, bilmiyoruz. Eski belediye başkanı Erdoğan Duygan onun Ahmet Yolaç'ın oğlu olduğunu söyledi. İnternet kaynaklarında babasının adı Mehmet şeklinde geçse de Duygan net bir şekilde onun oğlu olduğunu söylüyor. Erkan Yolaç'ın şu cümlesi önemli "1935’te Alpullu Şeker Fabrikası’nın revirinde doğuyorum. Zor bir doğum oluyor, anacığım (Hikmet Hanım) ölümlerden dönüyor. Ben 6 yaşındayken İstanbul’a geldik." Bu tarih Ahmet Yolaç'ın Alpullu'dan ayrılmasına denk düşüyor... Babası olma ihtimali yüksek. Erkan'ın babası hakkında verdiği bilgiler şöyle: "Babam Mehmet Yolaç Edirneli, ailesi Bulgaristan-Sofya’dan göç etmiş. Yol inşaatları yapan babam, ‘Yolaç’ soyadını alıyor. Türkiye’de yolun, arabanın olmadığı 1927’de Ford marka üstü açık spor arabası var. İş hayatı sarsıntı geçirince ailenin birçok ferdi gibi Alpullu Şeker Fabrikası’nda önemli bir görevde çalışıyor." Önemli bir görev dediği "müdürlük" olmalı... Fakat adı niçin Mehmet değil de Ahmet... Garip bir durum... Erkan bey devam ediyor: "1943’te kardeşim Faik doğdu. Bir sene Saint Joseph’te okuyup sınıfta kalınca babam, Fenerbahçe Stadı’nın yanındaki, sonradan Kenan Evren Lisesi olan okula kaydımı aldı. Efsane Cihat Arman’ın antremanlarını seyrederek Fenerbahçeli oldum. Babamın işi nedeniyle 1951’de Karabük’e taşındık."
İnternet kaynaklarından 1953 yılında Cihat Gökdağ ve Osman Bozok ile birlikte Batı Avrupa'da Şeker Endüstrisi adlı bir kitap yazmış olduklarını öğreniyoruz. Kitabı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. basmış.
Güngör Uras'ın bir yazısında kendisine de atıf yapılıyor: "Kimya Yüksek Mühendisi Kazım Taşkent, Kimya Yüksek Mühendisi Muammer Tuksavul, Yüksek Mühendis Ahmet Yolaç şeker fabrikalarının kuruluşunda emeği geçenlerin başında gelir." şeklinde... Bir başka kaynakta şu cümleler ilave edilir: "Bu sanayi öncüsü mühendislerin gayretleriyle Turhal ve Eskişehir Şeker Fabrikalarının yanlarında birer makine imalat atölyeleri de kurulmuştur."
Elim bir trafik kazası sonu hayatını kaybetmiş ve öldükten sonra şeker fabrikalarına yaptığı hizmetler dile getirilmiş. Bu konudaki ayrıntılı bilgiler ilgili slaytlarda…
--
Fabrika Müdürleri