Alpulluda ilginç ve bazıları özgün ağaçlar ve çalılar var. Hatırladığım ve öğrendiğim kadarıyla sayalım.
Defne Ağacı. Birçok yerde görüyorsunuz. Telçi'ne köşkün girişinde, 44 Evlerde, 31 Evlerde ve bizim bahçemizde. Yaprakları güzel kokulu bir ağaç
Dışbudak ağacı. Pancarköy yolunun iki tarafındaki ağaçlar. Bizim evimizde de bu ağaçlardan epey var.
Katır Tırnağı. Akasya ağaçları da deniyor.
At Kestanesi. Yabani kestane. Ortaokul bahçesinde, cami bahçesinde ve başka yerlerde. Eskiden daha çoktu. Orta okul bahçesindekilerden bazılarını kestiler. chestnut
Çitlembik Ağacı. Pavyonların arkasında ve Bademlikte.
Misket Elması. Bademlikte ve Teliçi'nde.
Ahlat Ağacı. Artık tedavülden kalktı, ama Teliçinde aşılı bir ahlat ağacı var. Türünün son örneği.
Kladiçya Ağacı. Yabani keçi boynuzu. Tikenleri çok kötü. Bir batarsa insanı hastanelik ediyor. Çocukken ayağıma bir kaç defa batmıştır. Evimizin üst bahçe sınırı boydan boya bu ağaçlarla kaplıydı. Tikenleri nedeniyle iyi koruma sağlıyordu. Fakat daha sonra bize zararı daha fazla olunca kestik. "Kladiçya" adını Kadri Özçetin'den öğrendim.
Çam Ağaçları. Alpullu'nun simgesidir. Küçük ve büyük çamlık olamak üzere iki bölgemiz var. Pavyonların önünde, cami bahçesinde, Teliçinde çamlıklarımız var.
Aylandız, Kokar Ağaç. Halk arasında Osuruk Ağacı olarak bilinir. Zayıf bir ağaçtır ve yaprakları pis kokar. Çalılk ve gürlüklerde yetişir. Yarık tepede çok vardır.
Çınar Ağacı. Alpullu'da halen çınarlara "anıt ağaç" işlemi yapılmamıştır. Fakat anıt ağaç sayısı epey fazladır. 80 yıldan fazla ömrü olanların hepsi anıt ağaçtır. Evimizin önündeki ceviz örneğin 65 yıllıktır. Ortaokulun bahçesinde cami avlusunda Ordu caddesi üzerinde anıt çınar ağaçları var. Pancarköy ağaçlarının neredeyse artık anıt ağaç statüsündedir. Bakalım ne zaman böyle bir ilanat yapılacak. Bekliyoruz. İlokulun bahçesindekiler 57 yaşında. O ağaçlar 1961 yılında dikildi.
Kara Ağaç. Doğduğum evin arkasında üç tane ulu karaağaç vardı. Şimdi Teliçinde bir kaç tane kalmış olabilir. Soyu tükendi. Fakat Alpullu'nun karakteristik ağaçlarındandı.
Kavak Ağacı. Saray'ın önünde iki tane tarihi ağaç vardı. Kestiler. Ağaç kültürümüz çok zayıf. Oysa ulu ağaçları korumak tarihe duyduğumuz saygının bir nişanesi. O şehrin insanlarının ne kadar duyarlı olduğu oradan anlaşılıyor. Bunlardan biri de Pehlivan'ın bahçesindeki kavak ağacı. Korkarım onu da kesecekler. O ağaç 70 senelik. Küçük Dere kenarında çok sayıda ince kavak ağaçları vardı. Tamamnı kestiler.
Manolya Ağacı. Ergene Köşkü'nün tam arkasında büyük bir ağaç var. Ayrıca eski karakolun önünde ve belediyenin yan tarafında... Yumru şeklinde küçük meyveleri oluyor.
İnnap. Yaprakları dört mevsim yeşil kalıyor. Alpullu'ya yeni gelmiş. Küçük küçük innap adı verilen meyveleri var. En kısa zamanda bahçeme de dikmeliyim.
Titrek Kavak.
Çalılar
Güvem. Bademlikte ve dere boylarında. Hem çalı hem de ağaç gibidir.
Çit Çalıları. Çiftlik sınırlarında ve teliçi çitlerinde. Top gibi özel bir meyvesi var. Bu ağacı trakyada, istanbulda veya başka bir yerde görmedim. Almanların diktiği söyleniyor.
Çit bitkisi. Yapraklarını dökmeyen yeşil çit bitkisi.
Kuşburnu çalıları. Yabani gül çalıları.
Karamuk. Aşılı olanına ahududu diyoruz. Ahududu'nun yani olanı. Hemen her yerde var. Hatta bizim bahçemizde de yukarıki evin hemen önende. Babam ekmiş.
Sarmaşık. Geniş yaprakları kavak ağaçlarına sarılıp çok yükseklere çıkabiliyor.
---
Ağaçlar