Ali Çavuş Mahallesi


"Alpullu'nun en eski iki mahallesinden biri. Diğeri ise Çiftlik Mahallesi..." Üç yıl önce böyle bir giriş yapmıştım. Bugün (24.6.2022) Kadri ağabeyle birlikte cuma namazı için Düğüncülü Köyü'ne gittik. Muhtarla görüştüğümüzde bize "hangi Ali Çavuş Mahallesi" diye sordu. "Resmi kayıtlarda böyle bir yer yok. Orası Alpullu'ya değil, Düğüncülü köyüne ait bir yer ve mahalle değil" dedi. Çocukluğumuzdan kalma bir alışkanlık olsa gerek, orasının Alpullu'ya bağlı olduğunu düşünüyordum.  
------
Ali Çavuş Mahallesi Tren istasyonundan Lüleburgaz'a doğru  yaklaşık 1,4 km ileride. Üsküpdere adlı su akıntısının Ergene Nehri ile kavuştuğu yerin tam karşısında... Bir rivayete göre orada eskiden târihi bir kilise varmış. Fakat bunu tam doğrulatamadım.
-------
Ali Çavuş Mahallesine  ilk gelen kişi karadenizli biri imiş, kim olduğu ve ne iş yaptığı bilinmiyor. Sonra oraya Ali Çavuş adlı başka biri yerleşmiş ve mahalle (veya küme evler)  onun adıyla meşhur olmuş. Ali Çavuş demiryollarında hat kontrolörü olarak çalışırmış. Bu kişiler ellerinde sapı uzun, küçük bir çekiçle raylara tak tak vurup arıza olup olmadığını kontrol ederlermiş. Aynı zamanda tren raylarının altındaki hacimli kütük traverslerin sağlamlığına ve taşların kayma durumlarına bakarlarmış.
----
Ahmet Doğan amca 1946-47 yıllarında Ali Çavuş mahallesinde toplam 16 ev olduğunu belirtiyor. "Düğüncülü'nün demiryolu girişinde 15-16 ev vardı. Bunlardan 8 tanesinin üstü saç teneke ile ve diğer sekiz tanesi ise eski krimit ile kaplıydı. Hayvan bakarlardı. Şimdik baksan, insan yaşayan 10 hane anca vardır"...
------
Bugünlerde kaç hanedir bilmiyorum, ama yine küçük bir yerleşim yeri ve varlığını korumaya devam ediyor. Google Earth'den incelediğimizde 12-14 yapı var gibi gözüküyor.
------

(24.6.2022) Kadri ağabeyle yaptığımız Düğüncülü ziyareti sonrasında
bana verdiği bilgi ve belgelerden hareketle yazdıklarımı gözden geçiriyorum. Kadri ağabey sağ olsun araştırıyor, bilgi topluyor, kroki çiziyor ve târihe imzasını atıyor. Aşağıdaki bilgileri el yazısıyla bana verdiği dokümanlardan aktarıyorum.

"Şeker fabrikasının kurulmasıyla başlayan yerleşim mâzisi 1926-30 yılları arası bir Karadenizli ailenin gelişiyle başlayan daha sonra Devlet Demiryolları'nda çalışan Ali Çavuş isimli şahsın gelişi ve peyderpey, daha sonra Fabrikanın gelişmesiyle çalışanların arka arkaya küme evler oluşturarak çoğaldığı ufak çaplı evlerin bereketiyle mzisi... (Sıra Evler) diğer adı...

Âli Çavuş Mahallesi olarak uzun yıllar adından söz ettiren çalışanların tamamı Şeker Fabrikasında bir iki aile Devlet Demir Yollarında çalışan ailelerden oluşan bir birine bağlı aralarında yıllarca hiç sorun olmayan çok iyi geçinen bireylerdir.

Yıllarca köy yolu bağlantısı düzgün olmayan Alpullu beldesine ulaşımı sadece yaya olan daha sonra Fabrika çalışanlarının ulaşım için gayret gösterip dar çaplı pasakül dediğimiz kömür cürufundan yol dolgu çalışmaları ulaşımı biraz rahatlatmıştır.
Bütün zorluklara rağmen hayatta tabiatın bize verdiği dört mevsim olan ilkbahar, yaz, sonahar, kışın doyasıya yaşandığı tipik bir ova yaşantısı sürülmüştür. Elektrik ve suya bile daha sonraları kavuşan yerleşim alanı ta 1985 yılına kadar her güzelliği korumuş, daha sonraları ekonomik zorluk ve nüfus dağılımları ile dağılmaya başlamış ama yine de ikâmet eden bir iki ailenin yaşamasıyla hayat devam etmektedir. Yerleşim alanının özelliği ile Ergene havzasının verimli zenginliğini Demiryolu ulaşımının 24 saat çalışmasını uyurken bile hisseden bir yakınlık...

Ergene Nehri'nin kirlenmesiyle doğa yaşamının zorlaştığı yerleşim yerinin güzelliğinin kaybolmasıyla rahat nefes almanın ve temiz solunumun olmadığı o noktada yaşayanların Allah yardımcısı olsun.

Bu küçük yerleşim alanında gençliğim aktif spor çalışmaları da çok başarılı olmuştur. Sayı olarak 15-20 erkek çocuk arasında futbolcu olarak amatör kulüplerde başarılı topçular, ayrıca Galatasaray-Beşiktaş gibi kulüplere bile  topçu verilmiştir. Galatasaray'a Hayrullah Çetinel; Denizlispor ve Malatyaspor'a Erol Tolga gibi...
(Kadri Özçetin (24.6.2022)
-------
Kadri Ağabey'in notlarından... (01.07.2022)
"Ali Çavuş Mahallesi (Sıra Evler): Mahallenin ilk geleni Karadenizli bir aile. Bir müddet oturduktan sonra mahalleden ayrılıyorlar. Mahalleye adını veren  Ali Çavuş yolun alt sırasında oturuyormuş. Bir tane evi varmış.  Bir müddet sonra Kuvay-ı Milliyeci çete reisi Nâfiz Bey buraya gelmiş. Oturduğu evi devlet yapmış.  Mahalleye kalabalık grup olarak Kürtler gelmişler, bir tane ev yapmışlar. Ayşe hanım isminde bir hanım buraya yerleşmiş ve bir tane ev yapış. Daha sonra çöpçü Ahmet bir ev yapmış. Tevfik Çavuş isminde bir vatandaş bir tane ev yapmış. Ali yayılım burada uzun süre oturan sakinlerden. O da kedisine bir tane ev yapmış. Mahalleye adını veren Ali Çavuş DDY'de Hat Çavuşluğu yaparken buraya ev yaparak burada oturmuş. Ali Çavuş bir müddet de Alpullu Şeker Fabrikasında çalışmış."


.
ali-cavus-mahallesi-1
ali-cavus-mahallesi-2
ali-cavus-mahallesi-3
ali_cavus_2
ali_cavus_3
alicavus-1

A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z