Alpullu'da Asayiş
Alpullu'da asayiş her zaman "ber kemal" olmuştur ama, kıpırdanmalar da olmamış değildir. Alpullu Karakolu'nun açılması bu kıpırdanmalar üzerinedir.

Bir dönem gelmiş beldenin umumi tuvaletlerine orak-çekiç resimleri çizilmiştir. Kimileri gelmiş fabrika işçileri arasında bir takım siyasi örgütlenmeler yapmak istemişlerdir.

İddiaya göre, kim olduğu bilinmeyen bir belediye başkanı bazı mahallelerden topladığı 15-20 genci  kendi aralarında örgütlemiş onları kendi siyasi amacı için kullanmak istemiştir. Fakat devlet her zaman uyanıktır. Gelişmeleri hep takip etmiş, gerekli önlemleri gecikmeden almıştır. Öyle anlaşılmaktadır ki, şeker fabrikası faaliyetini sürdürdüğü sürece bu durum böyle olmaya devam edecektir.

Ali Dikici'nin "Millî şef dönemi iç güvenlik anlayışı ve
Türk polisi" başlıklı yazısından bir alıntı yapalım:
http://www.atam.gov.tr/wp-content/uploads/Makaleler19.pdf

1943 Ağustos ayı... "Edirne’den 1. Şube Müdürlüğüne gönderilen müfettiş raporunda; “ilde 118 Bulgar, 53 Ermeni, 2470 Musevi; 144 hanede yaklaşık 862 Kürt vatandaş yaşamaktadır. Vilayet dâhilinde belli başlı polisi meşgul edecek siyasî cereyanlardan tarikatçı, muhalif, ırkçı, Turancı yoktur. 3 Komo[ü]nist ve casusluktan şüpheli 4 Bulgar vardır.”

Kırklareli’nden gönderilen bir raporda “halk umumiyet  itibari ile iş ve gücüyle meşgul olup, hükümete sadık ve inanı vardır. Halen il bölgesinde tespit edilmiş muhalif, ırkçı, Turancı mevcut yoktur.” denilmektedir.
Ayrıca Alpullu’da komünistlik lehinde propaganda yapmaya yeltenenlerin tevkif edilerek, İstanbul Örfî İdare Komutanlığı Mahkemesi’ne sevk edildiği bildirilmektedir. Rapordan Şeyh Sait’in 3 oğlunun da burada yaşadığı anlaşılmaktadır."




 
alpulluda_asayis_1

A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z