Her yerde olduğu gibi Trakya'da da bazı senelerde  kuraklık olur... İnsanlar, gözleri semada yağmur beklerler. Özellikle köylüler...

Trakya çiftçisi Haziran ayının ilk 15-20 günü içinde hiç olmazsa biraz yağmur yağsın beklentisi içindedir. Yağmur özellikle Pancar için gereklidir, ekinler ve ayçiçeği için... Toprak Allah'ın bereketi suya kanarsa iyi verim olur. Hafif bir bulut geçmesi veya az miktar yağmur yağması derde derman olmaz...

1928 yılında pancar için kuraklıktan söz ediliyor ve 1945'te de... "Şeker fabrikası" iyi de... Pancar yetiştirme maliyeti ve işçilik kuraklık veya  yağmursuzluk nedeniyle sürekli artıyor... Bu sorun "Küresel Isınma" faktörü yüzünden önümüzdeki yıllarda çok daha ciddi şekilde önümüze gelecek.

Kuraklık, az yağmur yağması veya yağışların yetersizliği sorunu fabrikanın kuruluş tarihinden itibaren var. Uzmanlar bunu o zaman belirtmişler. Kuraklığın çok yönlü etkileri var.

- Pancar üretim maliyeti artıyor.
- Pancar söküm işi zorlaşıyor.
- Pancarın şeker verimliliği etkileniyor
- Pancar rekoltesi azalıyor.
- Çiftçinin tedirginliği artıyor.
- Pancar ekim alanları daralıyor
- Çiftçiyi pancar ekmeye ikna etmek için daha çok çalışma yapmak gerekiyor

Kuraklık varsa, işler yağ gibi akmıyor. Yağsız kalan makinenin gacur, gıcır diye sesler çıkarmasına benzer şekilde tatminsizlikler, homurdanmalar çıkıyor ortaya.

Yağmurun az yağması da iyi değil, çok yağması da... Eğer çok yağarsa bu kez pancar tarlada çürüyor. Yetkililer hemen söküm yapılmasını istiyorlar.

Fabrika teknik konuların ötesinde bir de bu sorunlarla ilgilenmek zorunda...

1946 yılı enteresan "kuraklık var ama, pancar çok, Fabrika üç ay çalışacak deniyor...

---
Trakya'nın toprağı "kara kepir"... Killi, humuslu toprak. Kuraklık olunca şerha şerha çatlıyor. Toprak haritaya dönüşüyor. Çatlaklara elinizi soksanız bir karış derine kadar uzanabilirsiniz. Bu çatlaklar köylüyü ürkütür. Yağmur duasına çıkarlar.
---






---

Kuraklık

 
alpullu-kuraklik-1
alpullu-kuraklik-2
alpullu-kuraklik-3
kuraklik
alpullu-kuraklik-4
Kadri Özçetin Kalıp Şeker Kampanya Açılışı Kampanyalar Kanalizasyon Kantarlar Kantin Karabatak Karakol Karataş Yem Kardeş Köyler Kardeş Şehirler Kaynaklarım Kazan Dairesi Kelle Şekeri Kesme Şeker Keşan Kır Kahvesi Kırkdört Evler Kırklareli Kısım Maçları Kısmet Evleri Kış-Kıyamet Kimya Laboratuvarı Kireç Atıkları Kireç Dairesi Kooperatif Korugan Kosta Kuruş-Para Köprübaşı Köprüler Köy Adlarının Değişmesi Kum, Çakıl, Kil Kuraklık Kurban Bayramı Kurtuluşu Kuyruk Küp Şeker Küspe Küspe Havuzları Küşad-ı Resmî Kütüphane
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z