Kantin sırasında ve PTT'nin (Pette'nin) hemen yanında idi. Şimdilerde karakol ünitesiyle PTT ünitesi birleştirilerek burada bir et lokantası açılmış durumda.
Karakolun ilk amiri Şükrü Polis imiş. Bizim mahallemizden komşumuz.... Kadri Ağabey'in bildirdiğine göre ilk zaman karakolda 4 polis 2 bekçi görev yapmış. Sonra polis sayısı yedi-sekize, bekçi sayısı dörde çıkmış. Gece bekçileri akşam olduğu zaman ellerinde düdükler mahalleleri gezerlermiş. Bu düdükler Gece Bekçisi Düdüğü diye meşhur olmuştu... Tırr, tırr diye kendiine özgü ötüşü olurdu. Çıkla'nın (2019) bildirdiğine göre ilk gece bekçisi Rahim Aga imiş. Mehmet Aga diye başka birisi daha bekçilik yapmış. Mahalle sayısının artmasıyla birlikte bekçilerin sayısı artmış. Gece tırrr sesini duyduğunuz zaman içinize güven ve emniyet hissi dolardı. Böyle olmasının nedeni fakirlik nedeniyle bir dönem bölgede hırsızların epey artmış olması.
Karakolda Komiserin bir masası vardı. Eski klasik stilde. Sonra o masayı İtfaiye Daire'sinde de gördüm. O masa önemliydi. Komiser o masanın arkasında otururdu ve o masa "devlet" masasıydı. O masanın önüne gelmişseniz, çekinir, tedirgin olurdunuz. Çünkü orada sıradan bir kişi oturmuyordu.
Polis karakolu bir süre sonra tasarruf tedbirleri denerek kapatıldı ve burası jandarmaya verildi.
Jandarmadan günümüze gelen en önemli yadigar "Doldur-Boşalt Haznesi"... Askerlerin tüfeklerini kontrol etmek için yaptıkları bir yer. Mekanizmada mermi kalıp kalmadığını belirlemek için yapmışlar. Namluyu bu hazeneye sokuyarlar ve ard arada tetiğe basıyorlar. Tık, tık, tık, tık, tık... Acaba silah patlayacak mı diye. Boş olduğuna kanaat getirdikleri zaman namluyu hazneden çıkarıyar ve silahı yerine yerleştiriyorlar. Artık eminler, silahta mermi yok...
----
Alpullu'da polis karakolu ne zaman yapıldı? 1952 veya 1953 yılında... O yıllarda umumi tuvaletlere orak çekiç resimleri çizilmiş... Bu arada bazı kişilerin fabrikada işçiler arasında komünizm propagandası yaptığı haber alınmış. Bunun üzerine Kırklareli Emniyet müdürlüğü burada bir karakol açmaya karar vermiş.
---
Fakat fabrikanın "istihbarat" birimi oluşturması konusu daha eski. Bunu yazacağım, millet meclisinde bu konuda görüşmeler yapılıyor.
---
Polis karakolu 2003 yılında Jandarmaya devredilmiş. Oradaki birimleri restore edip yerleşmişler. 24 kişilik bir grup imişler. Üst katı yatakhane olarak kullanılmış, koğuşların yanına banyolar yapılmış.
---
Jandarma burayı ne zaman terk etmiş, bilgi bulamadım. Jandarma birimini Mandıra'ya almışlar. Çıkla (2019) sekiz-on sene oldu diyor. Bu bilgi doğruysa 2010 yılında Alpullu'daki Jandarma Teşkilatı taşınmış olmalı... Şimdilerde bu havalinin asayiş işleri Mandıra'dan yönetiliyor. Boşaltılan bina üniteleri şimdilerde "et lokantası" olarak kullanılıyor.
---
Karakol