1362 yılında Sultan Murad Hüdavendigar veya adamları tarafından fethedilmiş. İstanbul'a 170, Edirne'ye 50 km uzaklıkta... Başlangıçta Edirne'ye bağlı bir sancaktı, Cumhuriyetten sonra il haline getirildi. 1900'lerin başında nüfusu 14-15 bin kadarmış.
Kırklareli tren istasyonu 14 Ağustos 1912'de açılmış. Bir başka rivayete göre ise Kasım 1912'de...
Bizanslılar şehre Sarante Ecclesies diyorlarmış. Grekler 1650 tarihine kadar aynı adlandırmayı kullanmışlar. Osmanlılar zamanında Edirne'nin en önemli sancağı... Bulgarlar şehri Losengrad şeklinde adlandırıyorlar. Yani Laz Şehri... Fakat bu Laz bizim bildiğimiz değil... Tanrıca anlamında, Tanrıça'nın şehri anlamına geliyor. Yabancılar üzüm, sağ ve şarap şehri olarak tanıyorlar Kırklareli'ni... Biz ise "hardaliyesi" ile...
Balkan savaşı sırasında Babaeski, Kavaklı, Kırklareli hattında 50 km'lik bir savunma hattı oluşturulmuş, fakat tutunamamışız. Dört gün süren şiddetli bir savaştan sonra geri çekilmek zorunda kalmışız. 24 Ekim'de Kırklareli düşmüş. Bununla ilgili Burgaz köprüsünün üzerinden ve nehirden geri çekilen askerlere ilişkin bir fotoğraf vardır.
İkinci savunma hattını Lüleburgaz, Pınarhisar ve Vize çizgisi üzerinde oluşturmuşuz. Burada da yenilince Çerkezköy, Çorlu hattına çekilmek zorunda kalmışız. Savaşarak yavaş yavaş Çatalca hattına kadar gerilemişiz.. İnsanın havsalası almıyor. Fırsat bulursam bunu ayrıntılı bir şekilde okumalıyım.
---
1967 yılında il, ilçe, bucak ve köy sınıflaması var. Örneğin: Kırklareli il, Merkez ilçesi ve merkez bucağı i var... Hem il, hem merkez ilçe, hem de merkez bucak... Ona bağlı olan bucaklar şunlar: Merkez, Dereköy, İnece, Üsküp, Yoğuntaş… Daha sonraki yıllarda bu idari sınıflandırma sistemi değişiyor. Bucak tanımı kaldırılıyor.
---
Kırklareli