Erdoğan duygan anlatıyor:
Küp şekerin kesilmeden önceki haline "kalıp şeker" derdik. Mermer gibidir.  15x15 cm ebadındaki fayansa benzer. Fırınlanıyor ve sertleşiyor. Küp şekerin jambon tesislerinden evvel bıçaklar vardı. 10 tane bıçak... Uzun kalem gibi kesiyor, sonra diğer bıçak geliyor 10 defa çaprazlama o kesiyor. Küp şeker kıtlama şekeri gibiydi.  Sert olurdu... Bu tesisleri 1970'li yıllarda Erzurum'a gönderdiler.

Kalıp şekeri kesilmeden önce mermer gibi alıyorduk. Arkadaşlar bunun üzerine köprü altında çekilmiş resmi boya ile resmediyorlardı. Boyanmış şekeri marangoz atölyesinde çerçeveletiyorduk. Erimesi mümkün değil... Mermer gibiydi... Su değse bile bir şey olmaz... Kalıp şekerlerin üzerlerine çeşitli resimler yapıyorlardı. Almanya'ya giderken bir kaç tane hediye götürmüştüm. Halen Tanju beyin evinde bir tane vardır. O resim 1966 yılından kalma bir kalıp şekerdir. 1960-65 yılları arasında bu şekilde yapılmış bir çok kalıp şeker resmi vardır. Hala bazı kişilerin evlerinde vardır.




.

Kalıp Şeker

 
Kadri Özçetin Kalıp Şeker Kampanya Açılışı Kampanyalar Kanalizasyon Kantarlar Kantin Karabatak Karakol Karataş Yem Kardeş Köyler Kardeş Şehirler Kaynaklarım Kazan Dairesi Kelle Şekeri Kesme Şeker Keşan Kır Kahvesi Kırkdört Evler Kırklareli Kısım Maçları Kısmet Evleri Kış-Kıyamet Kimya Laboratuvarı Kireç Atıkları Kireç Dairesi Kooperatif Korugan Kosta Kuruş-Para Köprübaşı Köprüler Köy Adlarının Değişmesi Kum, Çakıl, Kil Kuraklık Kurban Bayramı Kurtuluşu Kuyruk Küp Şeker Küspe Küspe Havuzları Küşad-ı Resmî Kütüphane
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z