Fabrikanın-Açılışı Fabrika Alanı Fabrika Arazisi Kimin Fabrikanın Arşivi Fabrikaların Birleşimi Fabrika Çalışanları Fabrikanın-Duraklaması Fabrikanın Güvenliği Fabrikanın Hissedarları Fabrika İşçisi Fabrikanın Kanunu Fabrikanın Kapasitesi Fabrikanın Kârı Fabrikanın-Kurucuları Fabrikanın Kuruluşu Fabrikanın Memurları Fabrikanın Muafiyetleri Fabrika Müdürleri Fabrika Nizamnamesi Fabrika Otomobilleri Fabrikanın Satılması Fabrikanın Tevsii Fabrikanın Yan Tesisleri Fabrika Treni Fabrikanın Yeri Fayton Fırınlar Filmler Fitre ve Zekat
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z
Mustafa Faik Bey 1883'te Malkara'da doğmuş.  Malkara Bidâyet Mahkemesi Başkâtiplerinden Ali Rıza Efendi ile Naime Hanımın oğlu. Malkara Rüşdiyesi'nde orta okulu, Dersaâdet (İstanbul) İdâdisi'nde ise lise öğrenimini tamamlamış.

1906'da İstanbul'da Mülkiye Mektebi'ni bitirmiş. Çorlu, Keşan, Uzunköprü gibi çeşitli yerlerde kaymakamlık ve Nablus, Kars (buraya gitmemiş), Denizli gibi yerlerde mutasarrıflık (bir tür valilik) yapmış. 

1920'de Cebelibereket'ten (Adana, Osmaniye) ve 1923'te Tekirdağ'dan Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilliğine seçilmiş. 1920 yılındaki Cebelitarık milletvekilliği için Mustafa Kemal Paşa tarafından aday gösterilmiş. Tahminim, Mustafa Kemal Paşa onun babasını da tanıyordu...

1939-1942 yılları arasında İçişleri Bakanlığı yapmış. 1920 ila 1950 yılları arasında 30 yıl süreyle milletvekili... O kadar sağlam, o kadar güvenilir...

Ömrünün 27 yılını CHP milletvekili olarak geçmiş. Has mı has CHP zihniyetinden...

Mustafa Faik, sonradan  içişleri Bakanı olacak olan Orhan Öztrak ile Devlet Bakanı İlhan Öztrak'ın babaları aynı zamanda. Aile boyu milletvekilliği, bakanlık yapmışlar, üst düzey görevlerde bulunmuşlar.

Faik Bey,  Denizli mutasarrıfayken Millî Mücadele saflarında yer alan milis kuvvetlerine destek vermiş. Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Yunan işgaline karşı Menderes Savunma Hattı’nın kurulması için uğraşan kişilere "yardım etmesi" nedeniyle TBMM tarafından kırmızı-yeşil kurdeleli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilmiş.

Edirne'de görev yaptığı sırada İttihat-Terakki Cemiyetiyle ilişki kurmuş. Bu yüzden Selanik merkezli İttihat-Terakki Cemiyeti'nin insan profilini araştırmak gerekiyor. Kimler bu cemiyete üye oluyorlardı... Etnik kökenleri, inançları ne idi ve vaziyet alışları hangi çerçevede gelişiyordu...

Aktif bir kişi... Osmanlı zamanında gösterdiği bazı başarılardan dolayı "Mecidi Nişanlarıyla"   ödüllendirilmiş. Nişan ve ödül varsa bilin ki, arka planda bir takım düşünceler de vardır.

Şu sözleri onun politikasını ve tavrını belirler nitelikte: "İttihat-Terakki kendini feshetti. Fakat onun bize terk ettiği unsurlar daha fedakâr ve vefakârdır. İtilâfçılar, [İtilaf ve Hürriyet Partisi taraftarları] memleketi yalnız kendi hesaplarına istismar etmeyi düşünürler. Amirlerimiz de öyledir."

Ve.. Erguvaniler kitabından bir alıntı... "Mustafa Faik Bey'in oğlu Orhan İsviçre'de, diğer oğlu Adnan ise Paris'te okumuş. İkisi de kaymakam, sonra Orhan CHP'den milletvekilliği ve bakanlıklar yapmış. Orhan'ın oğullarından Faik, DPT Müsteşar Yardımcılığı, Hazine Müsteşarlığı vs. vs....."

Aile olarak çocuklarını ya yurt dışında okutmuşlar ya da kimi zaman Türkiye'deki resmi ve azınlık okullarına göndermişler. Zeytin yağı gibi üste çıkıp, devletin bal-kaymak ikramı bol mutena mevkilerinde  yer almışlar.

Seçkin ve başarılı kişiler...
Batılılaşıp modernleşen ve halkı güdüleyerek modernleştirmeye çalışan...

İnanç ve değerlerine bağlı "kara budun" Türkleri beğenmemişler.  Yunanlılara karşı çıkan, vatansever ve milli mücadele ruhu ile dolu... Fakat kara budun Türklere  karşı mesafeliler... Avrupalılar, Yahudiler ve Hristiyanlardan yana  sempatik, süper anlayışlı...


Mustafa Faik (Öztrak) (1883-1951)

m_faik_1a
mustafa-faik-oztirak-2a
mustafa-faik-oztirak-3a
mustafa-faik-oztirak-4a
mustafa-faik-oztirak-5a
mustafa-faik-oztirak-6ba
mustafa-faik-oztirak-7a
mustafa-faik-oztirak-8a
mustafa-faik-oztirak-9a