Alpullu'daki su depolarını hatırlamamız ve bilmemiz gerekiyor. Bu depolar eskiden yerin altına sarınç şeklinde yapılırken daha sonra ayaklı yüksek depolar halinde inşa edilmeye başlanmış.
İlk su deposu Teliçi'nde ve yere gömülmüş sarınç şeklinde. Sonra hemen yanına kule şeklinde bir depo daha yapılmış. Sarınç depo 10x10x5 metre ebatlarında olabilir. Oradan taşan su Teliçi'ndeki havuza gelirmiş. Binalar yükselmeye başlayınca yeraltı su depolarının yetersiz kalacağı anlaşılmış ve kule depolar yapılmaya başlanmış. Bunlar da iki tür. Bir kısmı ayaklı, bir kısmı ise tuğla ile örülü düz kule-bina şeklinde. Kategorize edelim ve sayalım
Sarınç depolar: (1) Teliçi'nde, Büyük Köşk'ün üstünde, (2) Mezarlık yanında Çiftliğin arsasında (3) Çiftliğin bahçesinde, (4) Yanan Park'ın içinde, (5) demiryolu altında kalan fabrika bahçesi içinde
Ayaklı depolar: (1) Karabatak bayırının üzerinde, (2) Düğüncülü yolu üzerinde (Aslında bu depo düğüncülü köyünün).
Kule depolar: (1) Mezarlık karşısında, (3) Büyük Çamlığın arkasında, (3) Teliçi'nde, (4) Fabrika binasının tepesinde
Öyle gözüküyor ki, değişik nitelikte 10 kadar su depomuz olmuş. Bunların önemli bir kısmı günümüzde faal değil. Derin kuyulardan / artezyenlerden dalgıç Pompalarla çekilen su bu depolara basılıyor, böylece en yüksek binalara dahi suyun çıkması mümkün oluyor.
Karabatak bayırının üzerindeki ayaklı depo Belediye Başkanı Şükrü Simer zamanında yapılmış. Erdoğan Duygan 1980 yılında belediye başkanı olduğu zaman su şebekesinin kati kabulü henüz yapılmamış. İller Bankasından elemanlar gelmiş kesin kabulü 1980-1981 yılında gerçekleştirilmiş. Demek ki 2019 yılını temel alırsak Ayaklı Depo neredeyse 40 yıllık bir yapı...
Büyük Çamlığın arka tarafındaki su deposundan Samafor mahallesine su verilirmiş. Depo 1964-65 yıllarında yapılmış. Hüseyin Çavdar oraya kum, çimento taşıdıklarını söylüyor.
----
Mezarlık karşısında kırmızı tuğladan yapılmış bir su deposu var. Bu yapı belediyeninmiş, fakat günümüzde artık işlev görmüyormuş.
----
Mezarlık yanındaki su deposu veya sarınç 1960'lı yıllarda faal idi. Bu depo ağzına kadar su dolu idi. Çocukların korkarak oraya yıkanmak için girdiklerini hatırlarım. Mezarlık yanındaki su deposu Teliçi'ndeki su deposu veya sarınçla aynı zamanda yapılmış olmalı. 1934 yılı olabilir. Saray yapılırken bu su deposu da yapılmış olmalı. Depo sayesinde Saray'ın ikinci katına sular rahatlıkla çıkmıştır. Fakat depoların yapılma amacı sadece Saray ve Teliçi konutları değildi. Olaya bir bütün olarak bakılıyordu, fabrika, Teliçi, Saray ve yeni oluşturulan tüm mahalleler... Suyun tepelerdeki yüksek evlere kadar çıkması gerekiyordu. Evimiz Çiftlik mahallesinde tepelik bir yerde olduğundan eskiden yazları evimize su çıkmazdı. "Basınç yok" diye konuşurduk. Bu yüzden yüksek basınç sağlamaya yönelik olarak Karabatak Bayırı'na "Ayaklı Su Kulesi" dikildi.
Daha eskiler orada bir artezyenin bulunduğunu ve depoya suyun o artezyenden geldiğini söylüyorlar. Oralarda bir kaynak suyu varmış. Depo taşar, suların bir kısmı Çiftliğin tarlasına akarken diğer kısmı mezarlık yanındaki çataktan aşağıya, Pancarköy deresine doğru akarmışı. Günümüzde bu deponun üzerine büyük bir çanak anten yerleştirilmiş. Ben onu televizyon anteni zannediyordum ama, meğer cep telefonları için baz anten istasyonu olarak kurulmuş.
---
----
Su Depoları