Günümüzdeki adı Gülbahçe... Çok güzel bir ad. Mahalledeki çoğu evin bahçesi güllerle süslüdür. Sadece Samofor Mahallesi değil, bütün Alpullu aslında "gül bahçedir"... Her evde mutlaka bir kaç gül fidesi bulunur. Kırmızı veya pembe... Alacalı renkte ve küçük çiçek cangılı halinde sarmaşık gülleri, aşı gülleri... Kanarya sarısı veya süt beyazı, avuç içi iriliğinde kocaman güller... Kimisi mor, kimisi yumuşak kadife siyahı renginde... O kadar güzel... O kadar albenili...
Allah rahmet eylesin, babam gül çiçeğine aşık bir insandı... Küçük siyah renkli kum torbalarının içinde gül fidesi yetiştirir pazarda satardı. Bu yüzden bir zamanlar Alpullu halkı kendisine Gülcü Mehmet lakabını takmıştı.
Neyse, Samafor Mahallesine dönelim...
Çoçukluğumuzun adı olduğundan ben hâlâ Samafor Mahallesi diye söz ederim bu yerleşim yerinden. Günümüz gençlerinin Gülbahçe'si bizim Samafor mahallemizdir.
Samafor mu, Sanafor mu, pek belli değildir. Eskiden Sanafor derdik. Pek çok yaşlının dilinde de öyledir... Kelime giderek Samafor sözcüğüne dönüştü. Çünkü sonradan asıl yazılış biçiminin Samafor olduğunu öğrendik.
Tren yollarındaki hemzemin geçitlerine yerleştirilen ve metal plakadan yapılan kırmızı-yeşil renkli dur-geç işaretlerinin adıymış Samafor... Bu mahallenin girişindeki demiryolu üzerinde yer alan işaret levhası nedeniyle adı Sanafor olmuş veya Samafor... Kendiliğinden... Çünkü Bulgaristan'dan ve Yunanistan'dan gelen ilk muhacirler o aracın adını öyle öğrenmişler, öyle bilmişler.
Uzun yıllar sonra "sanafor" kelimesi anlamını yitirmiş, kelimenin Türkçeleştirilmesi ihtiyacı doğmuş, Gülbahçe Mahallesi denmiş adına...
Kahvede sohbet ediyoruz ve 80'lik Hasan amca anlatıyor. "1939-40 yıllarında Sanafor'da yedi hane vardı. Bakkal Ali Aga, Gâni Çavuş (Gani Dinga)... Diğerlerini hatırlayamadım. O vakitler Saray denen bina vardı. Saray fabrikanın ilk zamanlarında yapılmış, ama tarihini bilmiyorum."
---
Bir zamanlar Samafor’da Ergene Spor varmış...
---
Samafor Mahallesi Alpullu'nun ilk nüvesi... Kemal Çıkla 1950-55 senelerinde Samafor olarak adlandırılan demiryolunun alt bölümünde 60 hane vardı diyor. Çiftlik Mahallesi Samafor'dan sonra kurulmuş. Samafor Mahallesi'nin ilk yerleşim yeri demiryolunun altında kaldığı için Mandıra'ya bağlı imiş. 1951 yılında Bulgaristan'dan 9-10 hane muhacir gelmiş, demiryolunun üst tarafına evler yapmışlar. 1955 yılında Yugoslavya'dan Pastacılar gelmişler ve başlangıç yıllarında bizim mahalledeki Pehlivan Aga'nın evinde oturmuşlar. Sonra Samafor Mahallesine taşınmışlar. Samafor Mahallesinde 1958 yılına kadar Seylap Evleri yokmuş. 1956 Seli'nin ardından demiryolunun üst tarafına Seylap Evleri yapılmış. Demiryolunun üst tarafı muhacirler gelip oraya yerleşinceye kadar "pangallık" imiş. Yani çalılık, gürlük; ekim yapılmayan "keleme" bir yer... Samafor Mahallesi Mandıra'ya bağlı olduğundan gece bekçileri de Mandıra'dan gelirlermiş. Çıkla (2019) aramızda para toplayıp ona ayda 10 lira para verirdik, diyor. Samafor mahallesi bir süre sonra muhtarlık olmuş ve ilk muhtarı Haydar Bozkurt imiş.
Anlaşılan demiryolu altındaki Samafor mahallesi bir dönem Mandıra'ya bağlı iken Demiryolu üstündeki mahallenin büyümesiyle birlikte Pancarköy'e bağlı kalmış ve daha sonra kendi muhtarlık birimini kurmuş.
---
İnternette harita üzerinde saydım. Demiryolu üstünde 120 bina olduğu gözüküyor. Demiryolualtında ise 30... Toplam 150 civarında... Mahallede daimi olarak meskun olan bina sayısı muhtemelen çok daha az. "Bina" sayısı ile "hane" sayısı farklı olabiliyor. Hane sayısı bir miktar fazla olabilir. Hayrettin usta 250'haneden söz etti, ama sanmıyorum... 150 binada en çok 160-170 hane vardır. Bu konuda muhtarlıktan da bilgi alamadım. Tahminim doğruysa 160 haneden ancak 100'ünde veya 120'sinde sürekli kalınıyordur. Seçmen bilgileri mahalledeki faal hane sayısı hakkında sağlıklı bilgi vermekten uzak... Gülbahçe Mahallesi ahırlar, kümesler, depolar ve metruk evler yönünden zengin olduğundan sokakları ancak tek tek gezerek sağlıklı bilgi edinilebilir. Bunun yapılması lazım. Yazlıkçılar, kışlıkçılar sabit değil, her sene farklılaşabiliyor.
----
Samafor/Gülbahçe Mahallesi İlkokul altındaki çam ağaçlarını müdür Ahmet Yolcagider dikmiş... Okulda, okulun bahçesinde sürekli bir şeyler yapmaya, bir şeyler kazandırmaya çalışmış...
----
Eski ilkokul bahçesinin alt köşesine 2017 yılında oyun gruplarıyla birlikte Çocuk Parkı yapılmış. Belediye Başkanı Saim Kırcı zamanında... Oyun grubunu yerleştiren firma zeminde hiç bir düzenleme yapmamış. Eğri veya bayır olan zemine oyun gruplarını öylesine yerleştirivermiş. Toprak zemin geniş bir alan halinde düzleştirilmiş olsaydı, çocukların yaralanmamaları için üstü kauçuk plakalarla döşenseydi çok daha iyi olurdu. Artık ne yaptığımız değil, nasıl yaptığımız daha önemli.
---
Samafor Mahallesine tekstil fabrikası Günnur adıyla 1995 yılında gelmiş. Fabrikanın üst tarafı gündöndü veya buğday ekilen tarlalar... Gündündü biçildikten sonra etrafı pıtrak dikenleri sarmış. Özcan Çavdar "etrafın pıtrak ve pangallık olması buradaki gündöndünün organik olduğuna işaret" diye açıklama yapıyor. "İlaç atılan yerde asla pıtrak olmaz. Aynı, ilaçlanmayan organik ağaç meyvelerinin kurtlu olması gibi..." Konuşmasına devam ediyor: "Günnur Tekstil, "Günay Tekstil" ve "Şahnur Tekstil" ortaklığı ile 3200 metrekarelik bir alanda kuruldu. Sonra sattılar İbrahim Bey devraldı.
---
Samafor Mahallesinin ilk muhtarı İsmail Öztürk imiş.
---
1927 yılında Samafor'a Bulgaristan'ın Varna şehrinden 15 muhacir gelmiş ve onlara sadece arazi verilebileceğiyle ilgili bir yazı çıkarılmış.
----
---
Samafor Mahallesi