Leyla Ruhan Okyay.1952’de Alpullu’da doğdu. Kandilli Kız Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Hikayeci, romancı. İlk hikayesi "Onlar Denize Karıştılar"...
Mualla Yassıbaş. 1952'de Kırklareli ilinin Alpullu ilçesinde doğdu. İlk ve orta eğitimimi aynı ilçede yaptıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Koleji'nde okudu. 1971 yılında Almanya'nın Hildesheim şehrine taşındı. Edebiyata ilkokul çağlarında ilgi duymaya başladı ve ilk şiir denemelerini o yaşlarda kaleme aldı. Profesyonel olarak sürdürdüğü edebi çalışmalarına Almancadan Türkçeye çevirdiği kitaplarla devam etti. Alman yazar Göethe'nin ''FAUST'' adlı eseriyle, Rumen yazar Panait İstrati'nin ''AKDENİZ'' adlı romanını Serhat Yayınları adına çevirerek Türkçeye kazandırdı. Şiirleri çeşitli edebiyat sitelerinde yayımlandı.
Kaynak: http://www.favoriyayinlari.com/mualla-yassibas-yazar59.html
Doğan Ergeneli. Fabrika çalışanı ve aynı zamanda 10 senedir şiir yazdığı belirtiliyor. "Bu kağnı pancar taşır" başlıklı şiiriyle 1951 yılında ödül kazanmış.
"Kent ve Demiryolu" başlıklı sitede hakkında şu bilgi var:
"Doğan Ergeneli, 1949-1954 yılları arasında Turhal, Alpullu ve Erzurum şeker fabrikalarında görev yapmıştır. Yazdığı “Pancara Destan” isimli şiirini Turhal ve Etimesgut Şeker Fabrikası’nda çocuk hekimliği yapan, 1978 yılında kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Şair Ceyhun Atuf Kansu’ya ithaf etmiştir."
http://kentvedemiryolu.com/seker-fabrikalari-ve-demiryollarimiz/ (14.9.2019).
Mustafa Atapay. Kendi anlatısıyla özgeçmişi: 1977 yılında Afyon'da doğarak hayatına bir ivme kazandırdı. Sonra nefes alıp verdi. Arada nefesini tuttu. Sabahları akşamlara kavuştururken kışlar yaz oldu. Mektebe gitti. İlkokul öğretmenine 'Anne' dedi. Ortaokul yıllarında kalemin sapını kemirerek liseye geçti. Lisede kravatının bağını gevşetti. Ayakkabı bağlamayı öğrenemeden üniversiteye girdi. Takriben on beş senedir matbaa öğretmenliği bölümünde okuma yeteneği geliştirdi. Sebepsiz yere yazmaya başladı. Melankoliye yatkınlığı vardır.
Alpullu için "Kasaba" isimli şiiri yazdı. Ruh Tabancası, Tuz, Kayıp Zaman Defteri, Eski Kalp başlıklı eserleri var.
***
Mustafa Arslantunalı. Deneme yazarı. 27 Ocak 1963’te Alpullu’da dünyaya geldi. Bazı yazılarını Kemal Öncül imzası ile kaleme aldı. Hatice Hanım ile banka memuru Yüksel Arslantunalı’nın oğludur. İlk ve orta öğrenimini Alpullu’da tamamlayan Mustafa Arslantunalı, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği bölümünü yarıda bırakarak geçtiği ODTÜ Sosyoloji'yi bitirdi. Bir süre bilgisayar programcısı olarak çalıştıktan sonra 1986’dan itibaren Bilişim, Sistem, Computerworld Monitör, PC World Türkiye, MacWorld Türkiye gibi bilgisayar dergilerinde yayın yönetmenliği ve danışmanlık yaptı, sürekli yazılar yazdı. Bunların dışında Argos, Arredemanto Dekorasyon, Defter, Ero Cinsellik Ansiklopedisi, FDE, Kedi Dergisi, Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi gibi yayınlarda yazıları yayımlandı. Bir süre Güneş gazetesinin haftalık eki P-Eki’nin bilim-teknoloji sayfasını hazırladı. 1995’ten itibaren Pusula Yayıncılık bünyesinde PC!, Bilgisayar Öğreniyorum gibi haftalık yayınların ve bilişim kitaplarının yayın yönetmenliğini yaptı; basılı yayınların dışında, multimedia, e-kitap platformu gibi elektronik ürünlerin tasarlanmasında ve geliştirilmesinde de çalıştı. 1997-2009 yılları arasında aylık (son yılında iki aylık) Virgül kitap ve eleştiri dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendi, ayrıca Kanat Kitap ve Kanat Çocuk adı altında kitap dizilerini yönetti. İlk kitabı Ay Çöreği 1992 yılında yayımlanmıştır. Kaynak: https://www.iletisim.com.tr/kisi/mustafa-arslantunali/4873---
Perihan Karayel
Öğretmen ve yazar... Adana'da dünyaya gelmiştir. ilkokulu Alpullu'da okumuş, Adana Kız Lisesinden mezun olmuş fark derslerini verdikten sonra öğretmen olmuştur. Yazar tahsilini Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Ön lisans programında iki yıl okuyarak geliştirmiştir. Emekli olduktan sonra profesyonel yazarlığa başlamıştır. Perihan Karayel, çeşitli edebiyat ve resim kurslarına katılmış, çoğu çocuklara ve gençlere yönelik olmak üzere, her yaşa göre yazmaktadır.
Kaynak: https://kidega.com/yazar/perihan-karayel-153438
---
Etem Ütük
1925 yılında Bulgaristan'ın Razgrat ilçesinin Ütükler köyünde doğdu. 1934 yılında ailesiyle birlikte ... Alpullu Şeker Fabrikası ve Babaeski Belediyesi'nde memurluk, sonra da öğretmen yardımcılığı yaptı. 1948 de Edirne Kız öğretmen … Alpullu Şeker Fabrikası ve Babaeski Belediye- si'nde memurluk, sonra da öğretmen yardımcılığı yaptı. 1948 de Edirne Kız öğretmen Okulu'nu, sınavlarını dışardan vererek bitirip, öğretmen oldu. Daha önce askerliğini er olarak yaptığı halde...
---
Ayşegül Savaş
Sıra-Dükkanlar esnafından Sabri Yörük'ün torunu. Neşe hanımın kızı...
İnternet'te yer alan bazı bilgiler:
"Ayşegül Savaş grew up in London, Copenhagen, and Istanbul. Her work has appeared in The New Yorker, The Paris Review, and Granta, among others. She lives in Paris."
-----
Ve diğer kimi alıntılar:
"Paris’te M. adlı ünlü bir İngiliz romancı ile tanışmıştır. Romanları Türkiye’de geçen yaşlı adam Nurunisa’nın çocukluk anılarını dinlemekten hoşlanır, belki onları yazmakta olduğu yeni kitabında kullanacaktır."
"Oturup kitap yazmasının nedeni M. ile geçirdiği zamanı, “o günlerin bir bölümünü bozulmamış bir bütün olarak” muhafaza etmektir. Ama edebilecek mi? Yazmak, olup bitenin bir bölümünü silmek anlamına gelmiyor mu?"
"Nurunisa, M. için yarattığı anı kervanına anne babasını, teyzelerini ve çocukluğunun bir bölümünü yaşadığı Trakya’daki bir köydeki komşuları olan Akif Amca’yı da katar ama çoğu şey düşüp çatlaklarda kaybolur."
"Nurunisa, bu gürültülü ve kalabalık şehirde yaşamak zorunda. Ama kendini bundan korumak için, çocukluğunda tavanda yürürken edindiği bir bilgi var: '... Karanlık içinde, kişinin yapabileceği tek şey kendisine ait, aydınlık yerlere çekilmektir.' "
https://t24.com.tr/yazarlar/metin-munir/aysegul-savas-la-tavanda-yurumek,22587
----
At the beginning of their friendship, Nunu tells M idyllic stories about her family, but as the relationship deepens, she feels guilty about manipulating the truth and concealing the troubling aspects of her past. She begins to resent M’s attention and his enthusiasm, because it reminds her of her deception.
Another reason for her resentment is that her stories solidify particular aspects of her memories while disregarding others. While Nunu creates one version of her mother in the stories, she also leaves behind other versions; she can’t manage to offer a truthful picture. It’s paradoxical—we tell stories in order to preserve and yet we lose so much in the telling.
https://www.newyorker.com/books/this-week-in-fiction/aysegul-savas-06-03-19
----
"[A] delicate, melancholy debut novel... The unreliability of memory; the ways we talk to ourselves and to each other; how we can act as detectives in our own lives, combing the past for clues; how places can seem clearer from afar than when we are there - all these themes are touched on in Savas's spare, disarmingly simple prose. She writes with both sensuality and coolness, as if determined to find a rational explanation for the irrationality of existence, and for the narrator's opaque understanding of herself."
-Sarah Lyall, The New York Times
https://www.dodax.co.jp/ja-jp/books-audiobooks-calendars/contemporary-fiction/walking-on-the-ceiling-dpSM3091H4D92/
----
Web Sitesi
----
"Alpullu Yolu" başlıklı hikayesi (İngilizce).
----
--
Edebiyatçılar