Yollar önemli... Alpullu'nun içindeki yollar ve Alpullu'yu çevresindeki köy ve kasabalara bağlayan yollar... Sadece Alpullu'yla ilintili yolları değil, Trakya'nın yollarını bir bütün olarak görmemiz gerekiyor. Çünkü fabrika nedeniyle bütün yollar bizi ilgilendiriyor.

Alpullu-Hayrabolu Yolu
Çeşitli tarihlerde onarılıyor ve son tespit edebildiğimiz 1947 yılında tekrar ele alınıyor.  Fakat hep "şose yolu"... Yani, düzleştirilerek  üzerine  beş, on santim kalınlığında "beyaz kırma taş döşenmiş" ve sonra  ağır bir silindirle çiğnenerek sıkılaştırılmış...  Buna "silindirli blokaj" adı veriliyor.  Böylece yolun kışın çamur olması bir ölçüde önlenmiş oluyor. Fakat her zaman kırma taş kalınlığı yeterli ölçüde olmadığından iki üç yıl sonra tekrar bozulan ve üzerinde büyük çukurlar oluşan bir yol...

Alpullu-Babaeski yolu
1930'lu yıllarda "şose" niteliğinde, yani beyaz taşlar döşenmiş ve üzerinden silindir geçirilmiş, yağmurda çamur batağı haline gelmeyen bir yol. Kalitesi en azından o zaman için oldukça yüksek sayılır. Lastik tekerlekli arabaların rahat bir şekilde gidebileceği türden...

Babaeski-Lüleburgaz Yolu
Çok iyi değil. O yol da şose ama, bakımsız kalmış. !932 yılında Kırklareli vilayeti ihale açıyor parça, parça yolların bozulan yerlerini düzgün hale getirmeye çalışıyor. Öyle 20-30 km uzunluğunda değil, onarılacak yerler metre uzunluğuyla belirleniyor.

1932 yılında değişik yol parçalarını iyileştirmek için ihaleye çıkılıyor.

1937 yılında  Edirne Postası gazetesinde çıkan bir haberde Babaeski-Lüleburgaz, Babaeski-Edirne ve Babaeski-Kırklareli şose yollarının pek harap halde olduğundan ve umumi bir tamire gidileceğinden söz ediliyor  (Edirne Postası, 31.03.1937, Seçkin, 2019, s.119).

İstanbul-Lüleburgaz Yolu
Yıl 1937... Yol asfalt haline getirilmeye çalışılıyor. İstanbul-Silivri arası tamamlanmış. Silivri-Çorlu arası da önemli ölçüde bitmiş. Parça parça döşeniyor.  Çorlu-Lüleburgaz arasındaki 55 km'lik bölümün 15 km'si yapılmış ve yaza işin bitmesi planlanıyor (bk., Seçkin, 2019, s. 120). Yıl 1938 ve Alpullu sapağı ile Lüleburgaz arası hala asfalt değil... Bu yol 1940'lı yıllardan sonra asfalt yapılmış olmalı.
----
1"935 sonrasında Cumhuriyet’in demiryolu politikasının yanı sıra, karayolu politikasının da gerekliliği hem basında yer almaya, hem de yönetici kesim tarafından dile getirilmeye başlanmıştır. 27 Eylül 1937 tarihinde 7 metre genişliğindeki İstanbul-Edirne-Londra Yolu’nun Topkapı’dan Lüleburgaz’a kadar olan 155,5 kilometrelik kısmı Nafia Vekili Ali Çetinkaya tarafından törenle açılmıştır. Tören konvoyu Topkapı’dan Lüleburgaz’a ilerlerken, Silivri, Çorlu ve diğer civar köylerden gelen köylüler alkışlar ve sloganlarla yolun açılışını kutlamaktaydı. Varış noktasında kurulan dev bir takın üzerindeki Trakya haritasının altında şöyle yazıyordu: “Yollar Cumhuriyetin Kan Damarlarıdır”.

Kaynak: http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=417&RecID=4525




---

Yollar

 
1938
alpullu-yollar-1
alpullu-yollar-2
alpullu-yollar-3
alpullu-yollar-4
alpullu-yollar-5
alpullu-yollar-6
alpullu-yollar-7
alpullu-yollar-8
sose
yollar
Yağlıboya Resimler Yahudiler Yağmur Yaman Villaları Yandım Çavuş Yardımlaşma Sandığı Yarık Tepe Yavrukurt Yeni Fabrika Yerli Malı Yerli Malı Sergisi Yeşili Yetmiş Evler Yirmi İki Evler Yirmi Üç Nisan Yollar Yunan Askeri Yüksek Okul Yüzüncü-Yıl Parkı
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z