İstanbul ve Trakya Şeker, işletmenin merkezini İstanbul Sirkeci'de bulunan Dördüncü Vakıf Han olarak belirlemiş.  30-40 numaralı dairelerde ikamet ediyorlar. Ben bu rakamları üçüncü ve dördüncü kat olarak değerlendirmek istiyorum. O vakitler bu bölge "Sirkeci" olarak değil, Osmanlıdan gelen bir yaklaşımla "Bahçekapı" adıyla biliniyor. Telefonu, 24470... Telgraf adresi ise İstanbul Şeker...

Eminönü'deki Yeni Caminin önünden Nimet Abla piyango bileti satıcısının bulunduğu sokaktan ileriye doğru ilerlerken sol tarafta kalan yedi katlı büyük bina. Mimar Kemalettin tarafından yapılmış. Bugünlerde Legacy Ottoman adıyla otel olarak kullanılıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan binanın temeli 1911 yılında atılmış ve İlk Türk Milli Mimarisi olarak tanımlanıyormuş. Bina Sultan Abdülhamit tarafından yaptırılan dini birimlerden oluşan  Hamidiye Külliyesinin yerine inşa edilmiş.

Dönemin en prestijli binası ve Alpullu Şeker Fabrikasının sahip olduğu şirket kendisini bu binada konumlandırıyor. Karşı sokakta ise meşhur Şekerci Hacı Bekir Ticarethanesi var... Tarihi şekerciler genellikle bu sokakta mesai icra ediyorlar.

Alpullu Şeker Fabrikası Alpulluların ama, şirket Alpulluların değil... Yani bizim... Ticari işlemler, büyük politika ve stratejiler Dördüncü Vakıf Han'da belirleniyor. Ne konuşuyorlar, neye karar veriyorlar bilmiyoruz.

Bizim tek düşündüğümüz maaşımızı alalım, pancar parası ödensin, esnafın da üç beş kuruş parası olsun... Fakat galiba asıl parayı şirket ortakları kazanıyor. Biz hayatımızı idame ettirme derdindeyken onlar zengin oluyorlar.





---

Dördüncü Vakıf Han

 
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z
D-100 Yolu D-555 Yolu Demiryolu Demiryolualtı (Fabrika) Demiryolualtı (Samafor) Dernekler Deve-Konakları Dini Bayramlar Doğal Gaz Doğu Rumeli Domuz Yetiştirmek Dördüncü Vakıf Dutluklar Düğüncülü Dükkanlar Dündar Bey Mahallesi