Alpullu'nun çöplüğü "Çamur Havuzu'nun" hemen yanında. Depolama alanı 50 dönüm.... Genişleme alanı 92 dönüm... Biraz çalışılırsa 100 dönüme kadar çıkabilir...

Vahşi depolama sistemiyle çalışıyor ve esas sorun şu... Şehre oldukça yakın. Fakat yer yok. Bir kısım çöpler Kırklareli'ye götürülüyor...

Ne yapıp edip, çöp işleme tesisleri kurmak gerek....

Çöp alanının bir tarafından Ergene veya Üsküpdere ve diğer tarafından Pancarköy deresi akıyor. Her iki taraftan da çöpten sızan yağmur suları akarsulara karışıyor. Belediyenin tek başına çözeceği bir sorun değil... Soruna bölgesel bazda bakmak gerekiyor.

Çöp yığınları yavaş yavaş Ana Deresi'ne veya Ergene Nehri'ne doğru ilerliyor. Bu gidişle ileride orada bir çöp dağı oluşacak. Çöpten "tarım toprağı" üretmenin çarelerini araştırmamız gerekiyor. Sorun burnumuza dayanmadan önlem alırsak gelecek nesiller rahat eder.

Alpullu'nun büyüme planlarını da dikkate almak gerek. Topografik düzlem,  yakınındaki köylere yakınlık ve tarım arazileri nedeniyle Alpullu'nun çok fazla büyüyeceğini sanmıyorum. 2100'lü yıllarda Alpullu'nun nüfusu sanayileşme olgusuna bağlı olarak 5000'leri ancak bulabilir. Daha fazla büyümesi halinde kent yaşamı olumsuz etkilenir. Havası, suyu ve yeşili zarar görebilir. Zaten su konusu şimdiden sinyal veriyor...  Çöp sorunu önümüzdeki yıllarda şiddetli bir şekilde kendisini hissettirecektir. Şehri büyütmek yerine yaşam standardını yükseltecek iyi planlanmış yatırım-üretim projelerine  odaklanmak daha yararlı olabilir. Alpullu'yu içine girdiği yerli göç verme, yabancı göç alma sürecinden çıkarmak gerekiyor.
---
Belediye Başkanı Erdoğan Duygan anlatıyor: Ergene Nehri'nin sık taşması nedeniyle Köprü'nün Samafor Mahallesi tarafına bakan kısmını "çöp alanı" olarak belirledik. Eskiden çöpler Sinanlı tarafındaki kum ocağının boşluklarına veya çukurluk yerlerine atılıyordu. Burada çok büyük bir alan kazandık. Derenin Alpullu tarafına taşmasını önledik. Her yıl dozer getirip alanı düzlüyorduk. Burası kademe, kademe her yıl biraz daha yükselmeye başladı. Böylece orada pancar toplama sahası oluştu ve su taşması önlendi.
----
Çöp dökülen alan veya arazi kimin? Bu önemli bir soru... Sonradan öğreniyorum ki, Fabrikanınmış. Özelleştirilince yeni yönetim "Burayı kapattım. Burası, bizim" demiş. Neyse ki görüşülüp iş tatlıya bağlanmış. Belediye aynı yere çöp dökmeye devam ediyormuş. Fakat sorunu esastan çözmek gerekiyor. Türkiye Şeker Fabrikaları arkasında sorunlar bırakarak gidemez. "Ben sattım, siz ne haliniz varsa görün", diyemez... İhalede burayı satış kapsamından çıkarması ve halka bağışlaması gerekirdi. Aynen, ilkokul arsasını, stadyumu bağışladığı gibi... Satış, sosyal etki analizi yapılmadan mı gerçekleşti?
---








----

Çöplüğü

 
alpullu çöp çöplüğü, çöp toplama
alpullu çöp çöplüğü, çöp toplama
alpullu çöp çöplüğü, çöp toplama
alpullu çöp çöplüğü, çöp toplama
alpullu çöp çöplüğü, çöp toplama
Cadde ve Sokakları Çakmak Hattı Çalılar Camiler. Çamur Havuzu Çamaşırhane Çamlıklar Çarşı Çataklar Çeşmeler Çiçek Serası Çiçekler Çevre Kirliliği Çiftlik Çiftlik Mahallesi Çilingir Deresi Coğrafi Bilgiler Çorlu Çöplüğü
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z