Alpullu'yu güzel yapan sadece fabrika değildir. Alpullu'nun güzelliği insanlarından, ağaçlarından, çiçeklerinden, otlarından, yeşilliğinden, suyu ve havasından, rüzgarından, güneşinden, bunaltıcı sıcaklığından, pekmez kokusundan, küspe kokusundan, Ergene'de Bent arkasında biriken suyun etrafında vızıldaşarak uçuşan sivrisineklerinden, bütün yaz boyunca dere kenarında ötüşen gıygıy böceklerinin ninnisindendir.
Biz çiçeklere bakalım. Bazı çiçeklerimiz ortak ama bazıları da bize özel... Başka yerlerde özel çiçeklerden bir tane varsa bizde üç tane... Veya bizdeki bazı çiçekler onlarda yok.
Evcil Ağaçsı Çiçekler
Salkım çiçeği. Sabri beyin evinin giriş kapısının üstündeki mor renkli salkım çiçeği... Türkiyenin her tarafını gezdim. Gitmediğim il kalmadı. O çiçeği çok az yerde görmüşümdür... Ev satıldı, yeniden düzenlendi ve o salkım çiçeği yok artık... Yeni ev sahibi veya mahallemizde yaşan gençler o çiçeğin etkisini ve gücünü nereden bilecekler... Oysa gençlerimiz, çocuklarımız da o çiçekle büyüselerdi ne iyi olurdu. Kimbilir ne sanatkarlar yetişir, ne şairler, ne müzisyenler ortaya çıkardı.
Medine Lalesi. Datura stromonium. Ağaçsı bir çiçek... Kavuniçi veya turuncu renkli lale görünümlü çiçekleri var... Harikülade bir çiçek.. Adını kaç kişi biliyor. Bende Kadri Bey'den öğrendim. O yüzden yazıyorum. İstiyorum ki bizden sonra gelecekler bizim gibi cahil olmasınlar. Çiçekleri açtıktan bir müddet sonra dökülmeye başlıyor ve ağacın altını oldukça kirletiyor. Yöremizin ifadesiyle "berbat ediyor". Olsun... Lalenin güzelliği yeter. Avrupa'da önem verilen ve süs çalısı olarak kullanılan bir bitki imiş.
Gül Hatmi Ağacı... Bu ismi yakıştırdım. Çünkü kimse adını bilmiyordu. Böyle olunca çiçeklerinin gül hatmine benziyor olması nedeniyle ona Gül Hatmi Ağacı adını verdim. Belki bir gün adını öğrenirim.
Evcil Yer Çiçekleri
Gece sefası... Huni şeklindeki çiçeklerini gündüz büzen ve akşam vakti bütün heybetiyle açan o kırmızı renkli çiçekler
Gül Hatmi çiçeği. Bahçemizde her zaman birkaç tane olur. Uzayıp giderler, Kırmızı sarı, alacalı, güvez renga renk açarlar.
Fesleğen veya reyhan çiçeği... Özel bir ritüeli vardır. Gençler genelde bilmezler. Onlar küçük bir dal parçası koparıp burunlarına götürür ve koklarlar. Deneyimli olan kişilerin davranışı farklıdır. Onlar avuçlarıyla fesleğini severler, dalgalandırırlar, onu okşarlar, onun iksir ve gücünün avuç içine geçmesi için 5- 10 sanye ellerini onun üzerinde tutarlar ve sonra avucunu koklarlar. Fesleğen çiçeği odur ve ömrü bir yazlıktır. Kışta fesleğen çiçği yoktur artık. Onu insan ömrünü benzetiyor. Bir yazlık bir ömür. Güzel kokular veriyorsun ve sonra yok olup gidiyorsun...
Cam güzeli... Camın önüne ekildiği için mi bu ad verildi bilmiyorum... Parklarda çok görürüz, fakat eve ekildiğinde bu çiçekler bir başka açıyor.
Kana... Bu çiçeği anlatamam... Yerini seven ve iyi bakım görmüş birini bulmak gerek... Bakımsız kana gören biri abarttığımı düşünür sonra... Allah özenmiş de yaratmış denir ya hani, işte öyle... Can çiçeği veya kan çiçeği. Kan veren, hayat veren veya can veren çiçek.
Zakkum... Soğuğa karşı hasas fakat açtığı zaman kırmzı, pembe, mor, sarı çiçekleriyle insanları büyüleyen ve uzun süre çiçeklerini dökmeyen. Gözümüzün nuru, aydınlığı, dinlencesi
Kasım patı... Sonbaharın çiçeği... Yaza veda partisinin gözdesi ve her renkte... En güzel yönü kokusu. Onun kokusu olmasa kışı tahammül edemezdik... Burnumuzun koku hücrelerini iksirli kokusuyla tütsüleyen ve bütün kış boyunca nezle-grip olmaktan koruyan...
Yıldız çiçekleri... Eski yıldızlar yok artık. Nerrede o iki avuç büyüklüğünde katmerli olarak açan kırmızı, güvez, sarı beyaz renkli yıldızlar.
Mavi sarmaşık... Dondurma külahı gibi açan mavi renkleri ve evin damına kadar sarmaşarak yükselen boyları... Onun da soyunu tükettik. Artık çok az evde görüyorum onları. Yeşil sarmaşık bitkileri onları yuttu.
Şebboy...
Sarmaşık Gülü. Bu adı yakıştırdım. Mavi tel tel uzantıları var ve harika bir kokusu. Adını öğreninceye kadar onu sarmaşık gülü olarak anacağım bir tür sarmaşık..
Şamdan çiçeği. Beyaz renkli ve şamdana benzeyen çiçekleri var.
Menekşe.
Hercai veya Ercai. Menekşe benzeri yer çiçeği.
Kral Kızı Çiçeği. Muhteşem güzel bir çeçek. Çocukken evimizde çok vardı. Şimdilerde yok ama. Alpullu'de hemen her evde var. Korunmaya bakılmaya devam ediliyoor.
Evcil Saksı Çiçekleri
Karanfil.
Küpeli.
Sardunya.
Salon kuşkonmazı (Asbaragus). Yapraklarının dallarının bir iplik kadar ince olması nedeniyle kuşun bile konamayacağı anlamında kuşkonmaz denmiş. Liliyace familyasından... Afrika menşeli...
Yabani Kır Çiçekleri
Bir çok ot çiçek açar, fakat onlar "çiçek" olarak bilinmezler. Buraya çiçek olarak tanınanları almaya çalıştım.
Gelincik.
Papatya.
Farfara (sarı papatya).
Mor salkım dürüm.
Sarı kanteron (Çayı yapılıyor, mideye iyi geliyor.)
Bardacık veya Kardelen.
Ballı Baba. Küçük kırmızı çiçekleri olurdu. Artık göremiyorum. Yoksa soyu tükendi mi...
Nergis.
Kır menekşesi.
Çiçekler