İki otelimiz var. Biri Teliçi'ndeki "Büyük Köşk" Oteli... Diğeri çarşıdaki Kantin kompleksinin ikinci katında yer alan tesis... Çarşı Oteli, diyebiliriz...

"Otel" deyince yaşdaşlarımız 1935 yılında açılmış kantin üstündeki yeri anlar. Daha eskilerin dilinde ise otel sözcüğü, Büyük Köşk anlamına gelir. Fakat "Büyük Köşk" zaman içinde "misafirhane" olarak tanınmış ve meşhur olmuştur.

Büyük Köşk Oteli
Aslında "Büyük Köşk Oteli" diye bir tabir yoktur. Orası "Köşk" veya "Misafirhane" olarak anılmıştır.  "Ergene Köşkü" yapılınca ona yeni bir ad bulunmak icap etmiş ve iki katlı olması nedeniyle  "Büyük Köşk" veya "Misafirhane" denmiştir. İlk zamanlarda fabrikaya dışarıdan gelen misafirler hep orada kalırlarmış. Kendine özgü mimarisi olan bir yer... Basında bu yerden "otel" olarak söz edildiğini görüyoruz. 9 Ağustos 1934 Edirne Milli Gazete'de çıkan bir haberde "... Alpullu'daki otel Edirne'de yoktur." deniyor (Seçkin, 2019, s. 101). Sözü edilen yer çarşıdaki otel değil... Çarşı oteli bir yıl sonra 1935 yılında açılacaktır.

Milliyet gazetesinin 1934 tarihli haberinde otelin "Alpullu Palas" olarak nitelendirildiğini görüyoruz. Palas denmesinin sebebi büyük ve görkemli bir yapı olması. Monoblok yapıda otel ve gazino birimleri var.

Kantin Üstündeki Otel
Kantin'in ikinci katında 1935 yılında açılmıştı, fabrikaya aitti. Veya fabrikada çalışan işçi ve memurların kurmuş oldukları kooperatife... Teliçi'ndeki bina "Misafirhane" olarak kalsın, buraya ayrı bir "Otel" yapalım denmiş... Teliçi'ndeki bina da Otel ama, orası hatırlı, yüksek zevattan misafirlerin oteli.

Babam Alpullu'ya geldiği ve aşçı olarak çalışmaya başladığı 1942 yılından 1947 yılına kadar bu otelde kalıyormuş. Adı Otel idi, ama biz Büyük Köşk gibi ona da Misafirhane derdik. Eski bir fotoğrafta "Alpullu Şeker Fabrikası Mensubini Kooperatifi Oteli" şeklinde bir tabelaya sahip olduğu görülüyor.

Fabrikada çalışan pek çok insan orada kalmıştır. Belediye başkanı Erdoğan bey otelde Tanju Tugal ile odalarının karşı karşıya olduğunu söylemişti.

Çarşı Oteli ve Kantin  kompleksinin temelleri 1933 yılında atılmış. O yıllarda Top  Sahası ve Sıra Dükkanların yapımı ise bitmek üzere...

Milliyet gazetesinin 12.2.1934 tarihli nüshasında "Otel ve Gazino'nun yapılmakta ve tefriş edilmekte olduğundan" söz edilmektedir. Buradaki "gazino" sözcüğü Otel'in altındaki lokantadır. Uzun yıllar hizmet vermiştir. İki kapısı vardı. Birinci kapısı Otel'in ana giriş kapısından içeriye girdiğinizde hemen sağ tarafta idi. İkinci giriş kapısı ise kantin yolunun üzerinde idi ve dışarıdan doğrudan gazinoya/lokantaya giriliyordu. Teliçi'ndeki lokanta/gazino daha sonraki yıllarda yapılmış.

Kenan Ağabey'in bildirdiğine göre, otelin 20-22 odası varmış. Banyosu, duşları... Önceleri fabrikanın memurları kalıyormuş. Daha sonra dışarıdan gelen kişilerin kaldığı misafirhane düzenlemesine dönüştürülmüş. 

Zaman içinde kampanya sürelerinin kısalması nedeniyle otel/misafirhane eski önemini kaybetmiş. Dışarıdan gelen kalbur üstü misafirler esas olarak Teliçi'ndeki Büyük Köşk'te ağırlanıyorlarmış. Bunlar askeriyeden gelenler, devlet büyükleri, Ankara'dan gelenler imiş ve yemeklerini de Gazino'da yiyorlarmış.

Bugün Alpullu'ya bir turist gelse nerede kalır? Otel türü bir mekan veya misafirhane var mıdır? Fabrikaya gelmişse kendisine mutlaka Büyük Köşk'te bir yer bulunur. Fakat ya sadece şehri gezmeye gelmişse... Büyük Köşk'te kalabilir mi, bilmiyorum. Büyük Köşk'te veya  Otelde kalamıyorsa ya Babaeski'ye ya da Lüleburgaz'a gidecektir. Başka çaresi yok.







---

Otel

 
alpullu-otel-1
alpullu-otel-2
alpullu-otel-3
alpullu-otel-4
On Dokuz Mayıs On Evler Onbeş Evler Onuncu Alay On Para Orkestra Orman Ortaokul Otel Osman Karabıçak Otlar Otoray Otuzbir Evler Oyunlar Öğretmen Evleri
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z