Kadri Özçetin’in kaleminden…
Alpullu Lisesinin Tarihçesi
Okul binası 1931 yılında Ulu Önder Atatürk’ün direktifleriyle o zaman Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü olan Recai Tuğrul bey tarafından  Türk-Alman mühendislerine iki katlı ilkokul olarak yaptırılmış ve 1933 yılında 72 öğrenci ile öğretime başlamıştır.
Haziran 1957’de binanın çatısı kaldırılarak ortaokul olarak kullanılmak amacıyla inşaatına başlanmış; inşaatın bitirilmesi sonunda 20.12.1957 tarihinde Oratokul-İlkokul olarak öğretime başlamıştır. İlk Ortaokul Müdürü Hüseyin Ertan’dır. 1963-1964 öğretim yılında ilkokulun yeni binasına (Düğüncülü Yolu) taşınmasıyla bu binada Ortaokul olarak kalmıştır. 1972-1973 Öğretim Yılı’nda ortaokulla müşterek öğretim yapmak üzere Lise 1. sınıf öğretime açılmıştır. Halen eğitim öğretime devam etmektedir.
------
Osman Karabıçak ağabey anlatıyor:

1970-1977 yılları arasında lisenin müdürlüğünü Şevket Gönültaş yaptı. 2005 yılında idi. Babaeski kaymakamı Alpullu'ya geldi. O zaman belediye başkanı Erdoğan Duygan idi. Lise öğrencilerinin velilerini davet etmiştik. Kaymakam, "veliler bu kadar mı?" diye sordu. Liseler, öğrenci sayısı 20'ni altına düşünce kapanıyormuş. Ben Aile Birliği başkanıydım. Kaymakam toplantıya gelen bayanların hepsine beylerinin ne iş yaptığını tek tek sordu. Lisede okuyan öğrenciler fabrikada çalışan işçilerin ve yakın köylerden gelen çiftçi ailelerinin çocuklarıydı. Kaymakam "Bu okulu kapatacağız, öğrenci yok" dedi. O zaman Alpullu Lisesi "Düz Lise" olarak eğitim veriyordu. 2005 yılında Kırklareli milletvekili Necdet Tekin Milli Eğitim Bakanı idi. Lise Temmuz ayında kapandı. Alpullular olarak Necdet Beye durumu ilettik. Bakanın talimatıyla aynı yılın Ekim ayında lise bu kez "Çok Programlı Okul" olarak tekrar açıldı. Yeni sistemde lisede üç program vardı. "Düz Lise", "Çocuk Eğitimi ve Gelişimi", "Muhasebe Bölümü"... Fakat lise buna rağmen öğrenci çekemiyordu. Alpullu halkı çocuklarını Edirne'ye, Burgaz'a, Babaeski'ye ve hatta Tekirdağ'daki Turizm Lisesine gönderiyordu.  Alpullu Lisesine belde içinden çok civar köylerden talebe geliyordu. Üç programdaki toplam öğrenci sayısı 40'ın altına düşmüştü. Belediye Başkanı Ahmet Durgun idi. Aramızda konuştuk, ne yapabiliriz diye... Yapacak fazla bir şey yoktu. 2015-2016  eğitim döneminde ikinci defa, temelli olarak kapandı.   Alpullu halkı bu konuda fazla bir şey yapmadı. Çünkü çocuklarını çevredeki ilçe ve il liselerine gönderiyorlardı. Günümüzde 30 civarında öğrenci lise eğitimi için her gün Burgaz veya Babaeski'ye  gider. Bir kısım öğrenci ise Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da ev kiralayarak veya yurtlarda kalarak oralarda okur.
----
Alpullu lisesi belgeleri ve laboratuvar aletlerinin fotoğraflarını Selçuk Balcı'ya  lisede Edebiyat dersi öğretmenliği yapan  Bedriye Bingöl iletmiş. Bedriye Bingöl'ün bu konudaki açıklaması şöyle: "Fotoğrafları 2013 yılında çektim. Süheyla hanım  ile aletlerin hepsini tek tek sildik, temizledik. Lise binasına ortaokul olarak geri taşındığımızda yapının içi  harap haldeydi. Zor süreçlerden geçildi. Binada çeşitli tadilatlar yapılmıştı. Sonradan, temizlediğimiz laboratuvar gereçlerinin bir kısmının ne yazık ki mevcut olmadığını öğrendik."
----
Laboratuvar gereçleriyle ilgili resimler ilginç... Bu malzemeleri iyi hatırlıyorum. O yıllarda ilkokul birinci sınıftaydım ve Harita Kolu'ndaydım. Bodrum katındaki raflarda yılan kavanozları, böcek kavanozları, içi doldurulmuş kuşlar vardı.
----






.

Lise

 
Diğer Resimler
Alpullu Lisesi
Alpullu Lisesi
Alpullu Lisesi
Alpullu Lisesi
Alpullu Lisesi
Alpullu Lisesi
Alpullu Lisesi
Lakaplar Lale Leylek Lise Loda Lüleburgaz
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z