Belediye Öncesi: Alpullu belediye olmadan önce "muhtarlık" imiş. Ne zaman muhtarlık olduğunu bilmiyorum. 1951 veya 1952'de olmuş olabilir veya belki biraz daha geç. Bu konuda rivayetlerden çok, resmi kayıtlara bakmak gerekiyor. Bir başka rivayete göre ise Belediye oluncaya kadar Alpullu Pancarköy'e bağlı imiş. Alpullu'da Belediye olmadan önce muhtarlık yokmuş.
Kenan Bey'in bildirdiğine göre ise mutar vardı ve ilk muhtar Borucu Hüseyin Usta idi.
Belediye Olması: Alpullu 1964 yılında belediyelik olmuş. Fakat ilk seçim 1968'de... !964'ten 1968'e kadar ne olmuş, bilmiyoruz. İlk başkan seçimsiz gelmiş olabilir. 1964 yılında ben ilkokul ikinci sınıfa gidiyordum. 1963-1964 eğitim dönemi sonunda eski okuldan çıkarak yeni ilkokula taşınmıştık. Yeni okul, 1964-1965 döneminde faaliyete geçmiş olabilir. Alpullu Belediyelik olunca idari teşkilatta "nahiye" olarak anılmaya başladı. Günümüz diliyle "belde" demek. Bu kelimeyi sonra değiştirdiler. Belgelerde hep Alpullu Nahiyesi.... diye geçerdi. İlk zamanlar nüfusu 1000 kişi civarında idi, giderek arttı 2000'e 3000'e ve hatta 3500'e kadar çıktı. Sonra fabrikanın atıl kalmasıyla nüfus düşmeye başladı. Bugünlerde, yani Ağustos 2018'de nüfusu 2300 kişi.
Belediye Binası: Alpullu belediyelik olunca fabrikanın binalarında faaliyet göstermeye başlamış. İlk yeri Çamaşırhanenin karşı köşesindeki bina imiş. Yani eski karakolun arkasında kalan bölüm. Burada epey bir süre kalmışlar. Muhtemelen 1972 yılına kadar. Sekiz yıl kadar orada kaldıktan sonra şimdiki binaya taşınmışlar.
Mevcut bina önceleri gazino, otel ve lokanta olarak kullanılıyormuş. 1970 yılında Yakup Ayan bu binada 1,5 sene kadar bir süre, kahvehane işletmiş. İlhan Ayan öyle anlatıyor: Üst kat otel idi. Alt katta ise içkili lokanta ve kahvehane vardı. Şimdi su parası alınan girişte sol taraftaki bölüm lokanta-gazino olarak kullanılıyordu. Sağ taraf kahvehane idi. Bina 72-73'te belediyeye devr edildi. Kahvehane bir dönem çok iyi çalıştı. Saat 12.00-13.00 arasında 50-60 kahve sattığımız olurdu. Fabrikadan çıkan işçiler öğlen tatilinde kahveye gelirler iskambil kartlarıyla maça kızı, altıkol, pişti oynarlardı.
Mevcut bina 500 m2 büyüklüğünde. Aslında burası fabrikayla Pancarköylülerin yeri imiş. Pancarköyün o zamanlar Ziraat Bankasında paraları varmış. Ve bankalar her yıl piyango çekilişleri yapar mudilerine ikramiye verirlermiş. O yıl büyük piyango Pancarköy'e çıkmış. Bunun üzerine Pancarköy ve fabrika oraya ek gelir temin etmek için otel, gazino ve lokanta binası yapmaya karar vermişler. Fabrika 1966 yılında bu binayı Belediyeye satmış. 1970 yılında Pancarköy lehine %33,84 oranında hisse verilmiş. Herhalde Pancarköy'ün böyle bir talebi olsa gerek. Fakat planda binanın maliki olarak Alpullu Belediyesi gözüküyor. Yüzde 34 civarındaki hissesi nedeniyle Alpullu belediyesi bir süre Pancarköye ve muhtarlığa yardım etmiş. Fakat bu yardımlar 2008 yılından sonra bırakılmış. Pancarköylüler artık bu tür yardımları aramamışlar.
Mahalleleri: Bugünkü resmi düzenlemede üç mahallesi var. Halkın günlük dilindeki mahalle ve yöre adlandırması daha farklı... Resmi mahallleler: Yeni Mahalle, Gülbahçe Mahallesi ve Şeker Mahallesi. Yeni Mahallenin posta Kodu 39570, Şeker Mahallesinin Posta kodu: Gülbahçe Mahallesinin Posta Kodu:
Yeni Mahalle Muhtarı Ercan Kaf. Mahallenin kapsamı: Çiftlik mahallesi, Benzinlik Evleri (Kooperatif Evleri), 31 Evler, Mithat Paşa Caddesi, Kubilay Sokak, Cemal Gürsel Caddesi. Nüfusu 1220 kişi civarında.
Şeker Mahallesi Muhtarı: Cem Özdemir. Mahallenin kapsamı: Teliçi, Saray, 44 Evler, 15 Evler, Dündar Bey Mahallesi, Şahin Tepesi, Yandım Çavuş Mahallesi, Ali Çavuş Mahallesi, Kısmet Yapı Kooperatifi Evleri. Şeker Mahallesinin nüfusu 900 kişi civarında. Teliçi'nde 120 ev var. Bunlardan 60'ı boş ancak 60 kadarında insanlar yaşıyorlar. Halen 280-290 kişi Teliçi'de yaşıyor. Belediye Başkanı Erdoğan bey 1985-1986 yılları arasında Teliçi'nin Sit Alanı olarak ilan edilmesini sağlamıştır.
Gülbahçe Mahallesi muhtarı: Saim Sancar. Mahallenin kapsamı: Gülbahçe mahallesi. Nüfusu 350 kişi civarında. 303 seçmeni var. Eski adı Samafor Mahallesi. Fakat yerel halk onu Sanafor olarak isimlendirmiştir. Bu ad Belediye Başkanı Erdoğan bey zamanında Gülbahçe olarak değiştirilmiştir.
Zabıta Personeli: Belediyenin 1 Zabıta amiri, 1 zabıta memuru ve ve 1 de trafik memuru var. Trafik memuru belde içindeki trafik akışı ve düzenlemeleriyle ilgileniyor.
Konut Sayısı: Nüfusu yaklaşık 2400 kişi olarak kabul edersek ve hanelerde yaşayan kişi sayısını da emekliler nedeniyle ortalama 3 kişi olarak kabul edersek Alpullu'da 800 civarında faal hane olduğundan söz edilebilir. Fakat bunun yanında epey sayıda hane de boş bulunmakta veya sadece yazlık olarak kullanılmaktadır. Bunlar da dikkate alınırsa Alpulludaki hane sayısı 1000 civarındadır denebilir.
Belediyede Kaç Kişi Çalışıyor: Belediyede çalışan personel; işçiler, memur personel, sözleşmeli personel, işkur personeli olmak üzere değerlendiriliyor. Muvakkat çalışanları hariç tutarsak 30 civarında daimi personeli var belediyenin.
Belediye'nin AB Projeleri: Belediye kasabayı son yıllarda AB projeleriyle geliştirmeye ve kalkındırmaya çalışıyor. Bununla ilgili bilgiler "Belediye Projeleri" başlığı altında incelendi. AB projeleri "partnerlar" ile birlikte yapılıyor. Alpullu Belediyesi bu konuda Bulgaristan'dan partner/paydaş olan şehirlerle birlikte çalışmış. Kısaca belirtmek gerekirse birkaç AB projesi....
- Kapalı pazar yerinin yapım projesi
- Temiz su içme projesi (Boruların değiştirilmesi)
- Spor kompleksi (Derenin yanında, SarayIn karşısında)
- Zübeyde Hanım Çamlık Park Projesi
- AB Dere Islah Projesi
- Aydın Çetin Spor Kompleksi (Yakap Ayan'ın dükkanın üstü)
- Yeni Mahalle ve Çarşının kaldırım taşlarını iyileştirme projesi
Kardeş Şehir: Alpullu Belediyesi Macaristan'ın Hatvan şehri ile birbirlerini kardeş şehir olarak ilan etmişler. Karşılıklı olarak ziyaretleşmeler olmuş. Bu şehir bünyesinde şeker fabrikası barındırıyor olması nedeniyle seçilmiş. Beş altı defa belki daha da fazla gelip gitmeler olmuş.
Sonradan fark ettim İstanbul'da Bağcılar ilçesiyle de kardeş şehir olmuşuz. Bunu Alpullu'da hiç duymamıştım. İnternet'ten öğrendim. İyi ki, İnternet var... Bağcıların web sitesindeki bilgiler şöyle: 10.07.2014 tarihli meclis toplantı gündemi: Seçim dönemi: 6, toplantı yılı:1; toplantı tarihi:10.07.2014
toplantı saati:16.00; toplantı şekli: olağan; birleşim:2 ; Kırklareli ili Babaeski ilçesi Alpullu Belediye Başkanlığı ile “Kardeş Şehir” olunması hk. Karar no: 99 Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün; Kırklareli ili Babaeski ilçesi Alpullu Belediye Başkanlığı ile “Kardeş Şehir” kurulması için hazırlamış olduğu teklif; Belediye Meclisinin 6. Seçim dönemi, 1. Toplantı yılı 10.07.2014 tarihli toplantısının 2. Birleşiminde Müdürlüğünden geldiği şekliye okutuldu. Teklif karar olarak kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oyçokluğuyla kabul edildi.
Bir etkinlik var mı? Bilmiyorum...
Belediyenin Mülkünde Olan Gayrı Menkuller:
Belediye