Fabrikanın  müzik etkinlikleri gerçekleştirmek üzere kurduğu bir de orkestrası varmış. Orkestranın üyelerinden bazıları:

Kemal Gürer - Saksafon
Ahmet Davut - Akordiyon
Nuri Karayel - Trompet
Hüseyin Karabulut - Baterist
Kemal Saraçlar - Trombon ve saksafon
Yılmaz Gürel - Keman ve Org birlikte
Ahmet Tercan - Saksafon ve akordeon


Cumartesi geceleri, yılbaşı balolarında, misafir ağırlanan özel günlerde gazinoda özel çalma yeri bulunan sahnede müzik icra ederlermiş. Bu kişiler fabrikanın kadrolu elemanları imişler. Hem değişik yerlerde çalışıyorlar hem de müzik enstrümanlarını çalıyorlarmış.

Tabi, iki Alpullu var...

Birincisi Teliçi Alpullu'su ve diğeri Teliçi'nin dışında  yaşayan Alpullu... 

Fabrika Orkestrası, "Akbudun" Alpullu'suna hitap ediyor. "Karabudun" Alpullu'su uzaktan gelen müzik sesiyle yetiniyor. Burada bir sosyal organizasyon hatası var ama, o zamanki fabrika yöneticilerinin çok da umurlarında değil. Karabudunlular geleneksel enstrümanları  "davul-zurnaya" yükleniyorlar.  Ve zaman içinde davul-zurna, orkestraya  galip geliyor ama şimdilerde o da tükeniş evresinde.

Yeni enstrümanlar, yeni eğlence biçimleri çıkıyor ortaya. Günümüzde akbudunla karabudun birbirine karışmış durumda. Artık bütün enstrümanlar ve dinleyiciler  "Gribudun"...

Bando ve orkestra anlamları aynı mı, farklı mı... İlk yıllarda aynı veya benzer anlamlarda kullanılmış. 1933 yılında bando ve orkestra uygulaması birbirinden ayrılmış. Bu yüzden biz Alpullu'unun tarihindeki bandodan söz ediyorsak aynı zamanda orkestraya işaret ediyoruz demektir. Bando ve şefiyle ilgili bilgiler "Bando" başlığı altında verildi. Okuyucu ek bilgi için anılan başlığa başvurabilir.

"Bando, bir tür müzik topluluğudur. Parklarda ya da geçit törenlerinde çalan  bando insanların hoş zaman geçirmesini sağlar. Orkestra ve bando, müzisyenler topluluğunu çağrıştırır. Ama bando müziği ile orkestra müziği birbirinden farklıdır. Bandolar açık havada çalarlar, orkestralar ise konser salonlarında konser verirler."

------
Sonraki Orkestralar
Alpullu'da esnaflık yapmış Metin Balcı'nın oğlu Selçuk Balcı bilgilendirdi. Meğer sonraki yıllarda da "orkestra geleneği" devam etmiş. Çeşitli orkestralar kurulmuş. Bilgileri ve resimleri Selçuk beyin gönderdiği PDF'ten küçük değişiklikler yaparak aktarıyorum:

"Eski tarihlerden bu yana sosyo-kültürel açıdan haraketli, zengin bir bölgede yaşıyoruz. Alpullu'da sayısız etkinliklerin yanında birçok orkestralar kurulup, bir çok müzisyen yetişmiştir. Bu orkestraları ve müzisyenleri unutmamalıyız. Elimizde olan belgeleri paylaşarak geçmişte kurulmuş veya halen aktif olan orkestraları açığa çıkarmalıyız. Bildiğim orkestralar aşağıdaki gibidir:

Doğuş Alpullu Orkestrası
: Doğuş Alpullu’nun kuruluş tarihi 1977. Grup üyeleri soldan sağa: Org: Metin Balcı, Serbest meslek sahibi. Uzun yıllar müziğe devam etti, iki yıldır müziği hobi olarak sürdürüyor. Solo gitar: Kazım Kızıltan, Bandırma’da bir oyun solonu işletiyor ayrıca üç çocuk sahibi. Solist: Erol Baykurt, Erol abi Alpullu seker fabrikasından sonra Ankara’ya yerleşti. Kendisini kısa süre önce (2005) kaybettik. Baterist: Celal Şanlı, Celal abi İstanbul’da halen müzisyenlik yapıyor. Bas gitar: Çetin Karabulut, Çetin abi halen İstanbul’da müzisyenliğe devam ediyor. Boğazda çok nezih bir mekanda çalışıyor. Doğuş Alpullu fotoğrafı Teliçi’nde sinema salonunda çekilmiştir.

Grup Doğuş: 1982-1984. Grup üyeleri soldan sağa: Org: Metin Balcı, serbest meslek sahibi. Uzun yıllar müziğe devam etti, iki yıldır müziği hobi olarak sürdürüyor. Solo gitar: Servat Sunarel… Halen müzisyenliğe Lüleburgaz´da devam ediyor. Bas gitar: Çetin Karabulut, Çetin abi halen İstanbul’da müzisyenliğe devam ediyor. Boğaz’da nezih bir mekanda çalışıyor. Baterist: Reha ?, Reha abi kısa süre öncesine kadar Hayrabolu´da yaşamını sürdürdü. Kendisini kısa süre önce (2005) genç yasta kaybettik.

Doğuş Alpullu. Doğuş Alpullunun kuruluş tarihi 1984. Grup üyeleri soldan saga:
Org: Metin Balci, serbest meslek sahibi. Uzun yillar müzige devam etti, iki yildir müzigi hobi olarak sürdürüyor. Solist: Erol Baykurt, Erol abi Alpullu seker fabrikasından sonra Ankara`ya yerlesti. Kendisini kisa süre önce (2005)
kaybettik. Baterist: Gürsel Cildir, Gürsel abi halen Babaeski´de müzisyenlige devam ediyor. Bas gitar: Hakan Sirak, Istanbul´da toptan elektrik malzemesi pazarliyor.
Bu fotograf telicinde sinema solonunda cekilmistir.

Festival 71
. Festival 71 Babaeski´de kuruldu. Grup üyeleri soldan sağa:
Solist: Erol Baykurt, Erol abi Alpullu seker fabrikasından sonra Ankara`ya yerleşti. Kendisini kısa süre önce (2005) kaybettik. Org: Metin Balcı, serbest meslek sahibi. Uzun yıllar müziğe devam etti, iki yıldır müziği hobi olarak sürdürüyor. Solo gitar: Güray Sayınsöz, Güray uzun yıllar Babaeski´de yapı malzemeleri ticareti yaptı. Yaklaşık yedi aydan beri Babaeski´de "Beste müzik" adında bir müzik shopun sahibi. Baterist: İbrahim Yoldakalmaz, İbrahim abi Babaeski'de yaşıyor ve hobi olarak müzikle uğraşıyor. Bas gitar: Recep Köleoglu, Recep abi Lüleburgaz`a yerleşti ve halen cam sanayiinde çalışıyor.

Kamil Günsenin Orkestrası. Alpullu Seker Orkestrası Alpullu´nun ilk orkestralarından 1960'lı yıllarda kurulmuş. Grup üyeleri: Solo gitar: Kamil Günsenin (iki kızın arasında), Seker sigortadan emekli oldu. Şu an İstanbul´un çeşitli orkestralarında müzisyenlik yapıyor. Saksafon: Kemal Saraçlar (sağdan üçüncü), kantinde çalışıyordu emekli olduktan sonra Edirne´ye yerleşti. Org: Bahadır Akbulut (sağdan birinci) Bas gitar: ilhan sertkaynak (sağdan dördüncü). Baterist: Ömür Igret ( sağdan ikinci), müzisyen Uğur Iğret'ín abisi onu da maalesef kaybettik.

Grup Bizimkiler. Kurulus tarihi 1981. Grup üyeleri soldan sağa: Solo gitar: Çetin Karabulut, Çetin abi halen Istanbulda müzisyenliğe devam ediyor. Boğazda nezih bir mekanda çalışıyor. Baterist: Reha ?, Reha abi kısa süre öncesine kadar Hayrabolu´da yaşamını sürdürdü. Reha abiyi kısa süre önce (2005) genç yasta kaybettik. Bas gitar: İbrahim ? (Elektrikçi İbrahim), emekli oldu ve Alpullu´da elektrikçilik yapıyor. Org: Erdoğan ?, (Erdoğan Hoca), öğretmenlikten emekli oldu, şu an İstanbul´da yasıyor. Bu fotoğraf sendika lokalinde çekilmiştir.

Grup Devinim. Grup 1977 li yıllarda kuruldu. Grup üyeleri: Bas gitar: Halis Akersoy (sağdan ikinci), fabrikadan Davut abinin damadı. Lüleburgaz'da müzisyenliğe devam ediyor. Solist: Olcay Tükenmez (arkada sağda oturan), Uzunköprülü. Sendika başkanı, bekçi başı Necati'nin kardeşi ile evli. Baterist: Selçuk Sahin (sağdan birinci), Edirneli, maalesef kendisini kaybettik. Solo gitar: Hamdi ?, (soldan birinci), akordiyon çalan rahmetli yilmaz amcanin yeğeni. Org: Serdar ? (soldan ikinci, yelekli), Edirneli, oda artik aramizda olmayanlardan."









.

Orkestralar

 
alpullu-orkestra-4-
alpullu-orkestra-5-
alpullu-orkestra-6-
alpullu-orkestra-7-
alpullu-orkestra-8
alpullu-orkestra-9
alpullu-orkestra-10
alpullu-orkestra-11
alpullu-orkestra-12
alpullu-orkestra-13
alpullu-orkestra-14
alpullu-orkestra-15
On Dokuz Mayıs On Evler Onbeş Evler Onuncu Alay On Para Orkestra Orman Ortaokul Otel Osman Karabıçak Otlar Otoray Otuzbir Evler Oyunlar Öğretmen Evleri
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z