Çiftlik Evleri, Sıra Evler, 10 Evler, Çiğdem Sokağı Evleri olarak da biliniyor. Bu bölgede iki yerleşim yeri var. Birinci bölümde "10 Evler" ve biraz uzağında, çiftliği yukarıdan gören tepenin üzerinde ise "4 Evler". İki gruba birden Bademlik Evleri adı veriliyor.

Bademlik Korusu
Bademlik korusunun yapılış tarihi 1934. Evlerin yapımı da o tarihte planlanıyor. Gazete haberinde "numune fidanlığı" şeklinde geçiyor. 100 dönümlük bir araziye badem ağaçları ekilmiş. Çocukluğumuzda kış geceleri sofra bezini yere yayar üzerinde keserle badem kırar, badem yerdik.

Bademliğin On Evler Bölümü
Bademlik evlerinin 1947-48 yılları arasında yapıldığı şeklinde bir bilgi var ama daha önce bitmiş olmalı. 1934 yılında planlandıysa en geç 1940 yılında bitmiştir.
Bademlik Evleri 1985 yılına kadar hizmet vermiş. Yaklaşık 45 yıllık bir süreden sonra vadesini tamamlamış ve tarih sahnesinden çekilmiş. Günümüzde metruk yerler olarak ayakta durmaya çalışıyor.

Zaman içinde "mesken" veya "konut" anlayışı değişti. Artık insanlar büyük evlerde oturmak istiyorlar. Büyük mutfak, büyük banyo, salon, yatak odası istiyorlar. Geçmişin evleri küçük ve günümüz donanımına uygun değil. Mutfaklarında buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi, davlumbaz koyacak yerleri yok. Salon kavramı yok... Banyo tuvalet sistemleri farklı. Artık herkes evlerinde Alafranga tuvalet istiyor. Alaturka tuvalet neredeyse kalkmak üzere. İnsanlar yaşam alışkanlıklarını değiştirdiler, yeni alışkanlıklar kazandılar. Her 50,100 yılda bir bu yönde değişiklikler oluyor ve olmaya da devam edecek. Bittiğini ve sona erdiğini hiç zannetmiyorum.

Bademlik evlerine bu adın verilme sebebi bahçelerinde çok sayıda badem olması. Evler yapılırken badem ağaçları da diklmiş ve daha sonra bu adla meşhur olmuş. Çiftlik Müdürü Nabi bey 40-50 tane badem ağacı vardı diyor.  

Bademlik evlerinde oturanlar kimlerdi? Eksiğim olabilir tespit edebildiğim kadarıyla şu aileler:

İlhan Ayverdi (Arap İlhan şeklinde tanınıyormuş. Güreşçi ve şöför imiş)
Necati Engin (Lakabı Hafız imiş ve elektirikçilik yapıyormuş)
Hasan Toraman (Cavit Bey'in babası. Çiftlikte çavuşluk yapıyormuş)
Hasan Yazar (Aşçı. Erdoğan eniştemin babası olan Rıdvan Bey'in ağabeyisi imiş)
Mehmet Varlık (Çiftlikte şöför)
Hüseyin Yörük (Uzunköprü, Meriç kasabasından. Çiftlik katibi imiş)
Akif Çakırgöz (Fabrika şöförü, Oğlu Ayhan Çakırgöz)
Emin Özkurt (Çiftlik şöförü)
İrfan Özyenice (Babamın yakın arkadaşı idi. Çiftlik şöförü. Sonra Kırklareli'ye taşındı.)
Hüseyin Aytaban (Çiftlik şöförü)

Dört Evler Bölümü
Bu bölümde "ikiz ev" tasarımlı iki ev var ve toplam dört aile yaşıyormuş. Komşuluk ilişkileri için evler o vakitler böyle yapılıyormuş. Evin biri yıkılmak üzere, diğeri daha sağlam gözüküyor. Bahçesinde güvem, çitlembik ve erik ağaçları vardı.

Dört evler bölümünde oturan kişiler:

Yahya Bey. Çiftlik müdürü idi.
Halit Mete (Bu bülüme sonradan taşınmış).
Halil Tekinalp (Çiftlik nâzırı)
Hüseyin Yörükoğlu (Buraya sonradan taşınmış)
Ülkü Ağabey .....
---
Hüseyin Yörükoğlu çiftlikte çalışıyordu. Yoğurtçu Mustafa meşhurdu.
Ambarın yanında üç ev vardı. Birinci evde Kenan’ın babası Mustafa Karakaş, ikinci evde Mehmet Ayten ve üçüncü evde Hüseyin Yörükoğlu oturuyorlardı. Bu evler 1970 yılına kadar meskundu. Evlerin karşı tarafı ise çiftliğin harmanıydı.
---
Bademlik girişinde Çimenlik Sokağı tabelası dikkat çekiyor. Evlerin karşısındaki geniş çimenlik alana işaret ediyor olmalı.
---
Bademlik evleri "tren katarları" gibi bir görünüme sahip. Başta müstakil bir bina olarak "kömürlük" var. Onu lokomotif sayabiliriz. Arkada "vagonlar" yani konutlar geliyor. Birinci vagon üç bölümlü, yani üç hane var. Sonra tekrar kömürlük... İkinci vagon dört bölümlü, dört hane var. Kömürlük ve tekrar üç bölümlü son vagon... Toplam 10 hane, 3 kömürlük...
---
Bademlik'teki evlerde 1 yatak odası ve 1 salon bulunurmuş. Yani iki oda... O kadar... Mutfağı ve tuvaleti içindeymiş. Tuvaletin evin içinde olması, Trakya için bayağı modern bir uygulama... Bir tarafta mutfak, karşı tarafta tuvalet... İşçiler için yapılmış küçücük bir yaşama ünitesi... Evin zemini tahta imiş. Tahta zemin rutubet olmasın diye temelden yarım metre kadar yüksek tutulmuş. Evlerin arka tarafında sebze, çiçek ekmek için küçük bir bahçesi varmış.
---
Bademlik evlerinde günümüzde oturulabilir, yaşanabilir mi? Sanmam. Çünkü ailelerin yaşama alışkanlıkları değişti. Buzdolabını, çamaşır makinesini, bulaşık makinesini koyacak yer yok. Çocuk odası yok. Kanepeleri koltukları nereye koyacaksınız... Bademlik Evleri öldü... Yavaş yavaş veya hızla yok olup gidecek. Neslimizin hatırasıydı, bizimle birlikte onlar da yok olacak.
---
Bademliğin orada bir su deposu varmış. İlk yıllarda depoya Çiftliğin karşısındaki artezyenden su basılıyormuş. Deponun taşkın sularıyla Bademlik evlerinin bahçeleri sulanırmış. Depodan çıkan başka bir hat koyun ağılına gidiyormuş. Evlerin karşı tarafında badem ağaçları korusu, arka tarafında ise katır tırnağı ve çitlembik ağaçları dikiliymiş. Evlerin küçük bahçelerinde kayısı, muşmula, elma, armut ve erik ağaçları varmış.
---
Bademlik ve çiftlik arazisini Lüleburgaz'da Hyundai Bayisi olan Yalçınlar satın almış.
---





---

Bademlik


alpullu-bademlik-evleri
alpullu-bademlik-evleri-2
ba
alpullu-bademlik-evleri-3
alpullu-bademlik-evleri-4
alpullu-bademlik-evleri-5
alpullu bademlik evleri
A B C D E F G H ...I... K L M N O P R S Ş T U Y Z